Recruitment

6 onmisbare recruitment tools

Vlot rekruteren? Met deze toolbox win je tijd!

Kandidaten zoeken, screenen en interviewen. Er kruipt heel wat tijd in het vinden van een goede match. Gelukkig bestaan er heel wat interessante tools die je als recruiter kunnen helpen. In deze blog verzamelen we voor jou de 6 beste (online) recruitment hulpmiddelen. Ready, set, go! 

1. Boolean search

Oké. Je zoekt een kandidaat voor een openstaande functie. Maar hoe vind je op dat wereldwijde web nu die ene witte raaf? Met boolean search filter je de interessantste kandidaten uit je LinkedIn-netwerk, Google of CRM. Gewoon, door drie kleine woorden te gebruiken: AND, OR, NOT (of “-“). 

Hoe werkt het?   
Stel: je bent op zoek naar een schrijver. Dan typ je in Google search schrijver in. En in een fractie van een seconde loopt je scherm vol met resultaten. Over schrijven, een boek schrijven, je levensverhaal schrijven, opleidingen en boeken over schrijven zelf. Begin dan maar eens te zoeken… Met de drie boolean search operators vereng of verbreed je het resultaat.  

Zo kan je AND toevoegen aan je zoekopdracht: Schrijver AND writer AND copywriter AND storyteller. Of misschien zoek je een kandidaat die wel schrijver, maar geen ghostwriter is. Dan wordt je zoekopdracht Schrijver AND copywriter AND storytellen NOT ghostwriter. Je krijgt dan alle resultaten te zien van schrijvers die geen ghostwriter zijn. En wil je je zoekopdracht breder maken? Dan voeg je OR toe. Copywriter OR schrijver OR ghostwriter OR redacteur. Het resultaat: alle personen (of websites) die scoren op een van deze termen. Nog toffer: er bestaat ook een tool die boolean search nog gemakkelijker maakt! 

2. Hiretual 

Dankzij AI en Deep Learning schotelt Hiretual je de beste kandidaten voor. Deze cloudgebaseerde tool verzamelt relevante profielen en toont je hun vaardigheden en contactgegevens. Een extra troef: in het programma verzamel je heel gemakkelijk informatie en deel je die al even eenvoudig met je team. Je volgt er ook alle stappen van het recruteringsproces mee op. Alles op één plaats, dus. Makkelijker kan bijna niet! 


3. Intelligent Search 


Goed, je hebt een paar interessante kandidaten gevonden waarover je graag meer wil te weten komen. Met de Google Chrome-extensie Intelligent Search check je in 1-2-3 het Facebookprofiel, het Twitteraccount of de LinkedIn-pagina van een kandidaat. Je krijgt een handig overzicht van alle openbare informatie: naam, leeftijd, woonplaats, vrienden en zelfs de groepen waarvan een kandidaat lid is. Interessant als je op zoek bent naar meer achtergrondinfo, maar ook een handig hulpmiddel om mensen met een bepaalde interesse te vinden: Zoek je een kandidaat met een passie voor koken? Check de Facebookgroepen. Iemand nodig met interesse in filosofie? Check de Facebookgroepen. Recruiter zoekt recruiter? Juist…Facebookgroepen. 

4. 4V-methode® 


Bon, je hebt je kandidaten uitgebreid gecheckt. En een paar mensen wil je toch graag eens ontmoeten, dus nodig je hen uit voor een gesprek. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan? Professioneel, maar toch vlot. Spontaan, en toch gestructureerd? 

Onze zelf ontwikkelde 4V-methode® is de perfecte tool voor een efficiënt sollicitatiegesprek en biedt recruiters een houvast. Het helpt je om alle belangrijke vragen te stellen, terwijl het interview toch organisch verloopt. Geen geforceerde ondervraging, geen vervelende stiltes. Wel een aanpak die tot resultaat leidt

Door de vier thema’s te doorlopen, verzamel je de informatie die je nodig hebt om een kandidaat te kunnen beoordelen: 

 1. Voorstelling  
  Breek het ijs met wat eenvoudige vragen. Stel jezelf voor en vraag aan de kandidaat om hetzelfde te doen. Peil naar de motivatie van de kandidaat.  
 1. Verworven kennis 
  Overloop welke taken en verantwoordelijkheden de kandidaat in zijn huidige functie allemaal heeft.  Onderzoek over welke hard skills de kandidaat beschikt. 
 1. Vaardigheden 
  Beschikt de kandidaat over de noodzakelijke soft skills voor de job – of is er groeipotentieel? Gebruik de STARR-methode voor concrete voorbeelden. 
 1. Verwachtingen 
  Bespreek de verwachtingen van de kandidaat en overloop de verwachtingen die je als hiring manager of recruiter hebt.  

Meer weten over onze 4V-methode? Download onze whitepaper. 

5. LinkedIn 


Rekruteren zonder LinkedIn te gebruiken? Dat is bijna onmogelijk! Met LinkedIn Recruiter vind je in no time de beste kandidaten, connecteer je met hen en volg je hen verder op. En allemaal op één platform. Hoe gemakkelijk is dat?  

Trouwens, ook de andere tools van LinkedIn Talent Solutions zijn de moeite waard. Zo neem je betere recruitmentbeslissingen op basis van realtime data, plaats je in een paar clicks vacatures en hou je aangeworven medewerkers gemotiveerd met interessante trainingen.  

6. De ultieme interviewguide

Je hebt je kandidaat gevonden, fantastisch! Tijdens een recruitmentgesprek ga je dieper in op wat hij in zijn cv schreef, peil je naar zijn motivatie en onderzoek je of er een match is tussen de kandidaat en de job.  

Komen zijn kennis en competenties overeen met wat er in de jobdescription staat? Competenties bevragen is niet zo gemakkelijk. Voor de hard skills kan je kijken naar de opleidingen of ervaring. Maar wat met de soft skills? Hoe kom je te weten of je kandidaat inderdaad zo’n teamplayer is, of hij goed kan leidinggeven en mensen kan motiveren? 

Fear not, help is on the way!  
In onze Ultieme Interviewguide verzamelen we alles wat je moet weten over soft skills. Van interessante achtergrondinformatie tot de meest relevante concrete vragen. Curieus? Check ‘m hier uit! 

Benieuwd naar onze andere tools? Meer weten over recruitmentgesprekken? The Recruiters Academy biedt nog veel meer interessante trainingen, whitepapers en recruitment tools (aka lifesavers) aan.  

_Element2_rood

Rekruteren kan je leren!

Rekruteren kan je leren, daar zijn wij rotsvast van overtuigd. The Recruiters Academy ontwikkelde daarom interessante, praktische en onmiddellijk bruikbare opleidingen, toolkits, lifesavers en andere resources.

Gelijkaardige berichten