christina-wocintechchat-com-LQ1t-8Ms5PY-unsplash
|

Zwijg en luister – 6 onmisbare recruitment skills om een kandidaat écht te leren kennen

Het geheim van een goede match zit ‘m in het leren luisteren. En daarvoor moet je het af en toe stil maken. Je hebt één mind, maar twee oren. Anders gezegd: luister dubbel zoveel als je zelf vertelt. Overlaad een kandidaat niet met informatie, temper je eigen enthousiasme over de job en laat de stilte stil zijn tijdens een jobinterview.  

6 tips om te leren luisteren als een superhero

Het is herkenbaar: je bent zo enthousiast over een kandidaat dat je tijdens het recruitmentgesprek alles uit de kast haalt om hem binnen te halen. Je vertelt honderduit over alle voordelen, het toffe team en het fantastische bedrijf waar hij zal werken. En de kandidaat? Die zit erbij en luistert maar. 

Of misschien ben je wel wat zenuwachtig. Omdat het gaat om een belangrijke functie of omdat je zelf nog niet zoveel recruitmentervaring hebt. Je wil een goede indruk maken en de touwtjes in handen houden. Dus praat je de ongemakkelijke stiltes vol.  

Niet doen.  
Een stilte zegt vaak heel veel. En op zo’n moment durft een kandidaat al eens iets meer prijsgeven. Luister naar wat hij te vertellen heeft. Luister ook tussen de lijnen door. En hou af en toe je mond.  

Tip 1: Ga voor 80/20

Actief luisteren, je hebt er vast wel eens van gehoord: luister 80% van de tijd en reageer – ook met lichaamstaal – op wat de kandidaat vertelt. Focus je niet op wat jij wil vertellen, maar luister echt. Als beginnend recruiter is dit wat eng, want de angst voor de Grote Stilte is nooit veraf.  

Hou ook rekening met je lichaamstaal en maak genoeg oogcontact. Natuurlijk zit je de kandidaat niet aan te staren, dat is zeer ongemakkelijk. Kijk hem collegiaal in de ogen.  

Toon dat je echt luistert door regelmatig te knikken, of samen te vatten wat je net gehoord hebt. Dat heeft een positieve invloed op je relatie met de kandidaat en je checkt ineens of je de boodschap goed begrepen hebt. Door je geest en lichaam te concentreren op de taak die je hebt: namelijk actief luisteren, krijg je belangrijke informatie te horen die je anders misschien mist

Tip 2: Kill je vooroordelen

Recruiters ontmoeten in hun carrière honderden kandidaten. Mensen met zeer uiteenlopende persoonlijkheden, achtergronden en ervaringen. En van al die verschillende mensen kan je iets leren. 

Om volledig te begrijpen wat een kandidaat vertelt, moet je ruimdenkend zijn. Sta open voor nieuwe ideeën en perspectieven. Trek niet te snel conclusies, plaats niet direct jouw mening tegenover die van je gesprekspartner. Zelfs als je een heel ander standpunt hebt, wacht je tot de ander klaar is met spreken. Verschillende visies maken een gesprek boeiend. Vermijd rechtstreekse kritiek, dat kan de kandidaat het gevoel geven dat hij zich moet verdedigen. Een open gesprek is daarna een stuk moeilijker.  

Probeer een kandidaat ook niet te overtuigen van jouw standpunt. Je bespreekt beter waarom hij een bepaalde overtuiging heeft en vraagt hem uit te leggen waarom die zo belangrijk is.  


Het geheim van een goede match zit ‘m in het leren luisteren. En daarvoor moet je het af en toe stil maken. Je hebt één mond, maar twee oren.

Tip 3: Structuur werkt!

Er zijn managers die muisstil naast je zitten tijdens het gesprek. En dan zijn er ook die zo gepassioneerd zijn over hun werk en afdeling, dat ze er niet over kunnen zwijgen. Luisteren naar de kandidaat? Onmogelijk in dat geval. 

Werk daarom altijd volgens een vaste structuur als je een sollicitatiegesprek voert. Zoals de 4V-methode (klik hier voor de gratis cheat sheet!), die The Recruiters Academy zelf ontwikkelde. Daarbij leg je in de eerste drie minuten uit wat de bedoeling is van het gesprek, wat alle deelnemers kunnen verwachten. Aan het einde van het interview voorzie je tijd voor de hiring manager en eventuele andere gesprekspartners. Met deze aanpak gaat eerst alle aandacht naar de kandidaat en komt zijn beperkte tijd nooit in het gedrang.

Tip 4: Waarom, waarom, waarom?

Luisteren is key. Maar wat als je kandidaat erg stil of introvert is? Of als hij door de zenuwen weinig durft vertellen?  Stel een zenuwachtige kandidaat gerust. Een sollicitatiegesprek is geen ondervraging, maar een dialoog. Jullie onderzoeken samen of de kandidaat en de job matchen. Dat is de essentie. Noch jij, noch hij willen elkaar later tegenkomen in de wandelgangen en ontdekken dat de job toch niet bij de kandidaat paste. Of omgekeerd. 

Dus: Daarom? Waarom? 

Je hebt een hele lijst vragen klaar, zaken die je wil ontdekken bij de kandidaat. Om dat allemaal te onderzoeken, bestaan er heel wat technieken: STARR, competentiegericht vragen stellen…  
Allemaal superhandig, maar onderschat de kracht niet van een simpele ‘Waarom?’ 

Een voorbeeld: 

  • Recruiter: Waarom wil je graag aan de slag als xxx? 
  • Kandidaat: Omdat ik daar wel zin in heb! 
  • Recruiter: ik merk dat je heel gemotiveerd bent, waarom heb je zin zoveel zin in deze baan? 
  • Kandidaat: Omdat ik denk dat ik het een leuke baan ga vinden. 
  • Recruiter: Waarom (denk je dat je het een leuke baan gaat vinden)? 
  • Kandidaat: Omdat ik erg graag aan planningen werk. 
  • Recruiter: Waarom?  
  • Kandidaat: Ik vind het leuk dat een planning klopt en alle partijen blij zijn met het geleverde werk. 

Wat leidt je daaruit af? Deze kandidaat is resultaatgericht en werkt graag probleemoplossend. Maar stop je met doorvragen na het eerste antwoord, dan kan je nog heel wat andere redenen verzinnen: het loon, de afstand, de collega’s… Ga dus nooit uit van veronderstellingen en vraag door tot je een echt antwoord krijgt.  

Tip 5: Durf doorvragen maar durf ook onderbreken

Soms hebben kandidaten het gewoon niet door dat je van hen een uitgebreid(er) antwoord verwacht. Anderen geraken maar niet uitverteld. In het eerste geval kan het zijn dat je gesprekspartner erg onzeker is, en dus niet wil opscheppen over zichzelf. Of misschien vindt hij het antwoord zo evident at hij maar een kort antwoord geeft. In beide gevallen is een sollicitatiegesprek soms lastig.  

Vooral in de wereld van sales, marketing & communicatie werken dikwijls erg sterke communicators. Opgeleide professionals met jaren ervaring, praten je zo onder de tafel. Bij deze profielen moet je durven onderbreken en de kandidaat terug naar de essentie van je vraag brengen. Doe het uiteraard beleefd en geef een kader. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wij hebben maar een uurtje de tijd en ik heb nog een aantal belangrijke vragen’. 

 Tip 6: Laat een stilte, stil

Hoe ongemakkelijk het ook is, vul stiltes niet op. De verleiding om dat toch te doen is groot en misschien ben je geneigd om de volgende vraag al te stellen. 

Durf na cruciale vragen even stil te blijven. De meeste kandidaten voeren niet elke dag een sollicitatiegesprek. Geef hen even de tijd om na te denken over hun antwoord, of om aan te vullen. Je zal verrast zijn van wat je allemaal te weten komt op zo’n moment.  

Alle handige tips & tricks voor vlotte jobinterviews vatten we samen in onze Ultieme Interviewguide.

Wil je meer leren over competentiegerichte vragen, handige interviewtechnieken of de 4V-methode? Bekijk ons opleidingsaanbod hier.

_Element2_rood

Rekruteren kan je leren!

Rekruteren kan je leren, daar zijn wij rotsvast van overtuigd. The Recruiters Academy ontwikkelde daarom interessante, praktische en onmiddellijk bruikbare opleidingen, toolkits, lifesavers en andere resources.

Gelijkaardige berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.