blog_vrouwvriendelijk

Vrouwvriendelijke vacatureteksten schrijf je zo

We willen graag meer vrouwen aantrekken, maar hoe doen we dat? Veel bedrijven worstelen ermee: ze kennen de voordelen van meer diversiteit op de werkvloer, maar slagen er niet in om vrouwelijke collega’s te vinden. Vrouwvriendelijke vacatureteksten schrijven, helpt.

Allereerst: gebruik vrouwelijke taal

Toegewijd, attent, beleefd, eerlijk, sociaal en loyaal zijn vrouwelijk georiënteerde woorden. Ambitieus, onafhankelijk, leiden, autonoom en assertief zijn mannelijk georiënteerd. Dat besluiten onderzoekers van de Journal of Personality and Social Psychology uit hun onderzoek van 2011.  Wil je graag meer vrouwelijke kandidaten aantrekken, focus je dan op vrouwelijk georiënteerde woorden.

In 67% van de vacatureteksten staat meer masculiene dan feminiene taal dat besluiten ook Sia Partners (Onderzoek Sia Partners, 2020). Het bedrijf concludeert dat vrouwelijk gecodeerde woorden zowel vrouwelijke als mannelijke sollicitanten aantrekken. Daaruit zou je kunnen besluiten dat vrouwelijk georiënteerde woorden in vacatureteksten meer leiden tot een inclusief personeelsbestand. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de effecten die taalgebruik kan hebben op het selectieproces en op het gedrag van mensen in het algemeen.

blog_vrouwvriendelijk
Wees je bij het schrijven van een vacaturetekst bewust van je stijl en woordgebruik. (Sia partners 2020)

Vrouwvriendelijke vacatureteksten schrijven is één ding. Bepaalde formuleringen zorgen ervoor dat personen zich uitgesloten voelen. Het effect van taalgebruik voor LGBTQ+ -leden weegt bijvoorbeeld ook zwaar door. Denk bijvoorbeeld aan de m/v -aanduidingen bij functietitels. Veel LGBTQ+ – personen moeten negatieve ervaringen doorstaan tijdens selectieprocedures én op de werkvloer. Een lichtpuntje: volgens een onderzoek gepubliceerd op Jobat, is België de beste werkgever volgens de LGBTQ+ community. Ons land krijgt een 8,7/10. Al blijft er natuurlijk altijd ruimte voor heel veel verbetering.

Ik wil de beste zijn hebben – wees zuinig met superlatieven 

Natuurlijk wil je de beste kandidaat. De topexpert, de high performer.  
Maar…dat hoeft niet per se zo in je vacaturetekst te staan. Want uit een ander onderzoek blijkt dat vrouwen minder opscheppen over hun successen. Bij vrouwvriendelijke vacatureteksten werkt het dus om die reden beter om zuinig te zijn met superlatieven.

En niet alleen schatten vrouwen zichzelf vaak minder competent in dan mannen, dat glazen plafond is er nog altijd. Ook bij de UGent ervaren vrouwen dat er nog steeds een glazen plafond. Al vertoont het stilletjes aan wel meer en meer barsten. Ben je op zoek naar een kandidaat voor een toppositie? Weet dan dat er minder vrouwelijke kandidaten werken in hoogste business-regionen.

Vrouwen welkom! Focus op must-haves

Uit een intern en vaak gequoteerd rapport van Hewlett-Packard blijkt dat vrouwen pas solliciteren voor een job als ze er zelf van overtuigd zijn dat ze aan alle vereisten voldoen. Mannen zijn minder selectief: zij solliciteren al als ze voor 60 procent van de eisen voldoen. 

Komt de hiring manager met een half boek vol functievereisten aanzetten, ga dan met hem in gesprek. Welke competenties heeft een kandidaat écht nodig om succesvol te zijn in de job? Beperk de vacaturetekst tot de must haves.  

Zet de spotlights op je bedrijfscultuur, voordelen en kansen

Kandidaten weten graag of ze zich thuis zullen voelen in je bedrijf. Past de bedrijfscultuur bij hen? Vertel daarom in de vacaturetekst al iets over de waarden en normen die in je organisatie belangrijk zijn. Uitspraken als Work hard, play hard spreken niet iedereen aan. Wees er dus zuinig mee. 

Welke regels gelden er rond ouderschapsverlof en flexibel werken? Wees duidelijk over wat je bedrijf kandidaten te bieden heeft. Hebben werknemers opleidingsmogelijkheden, schrijf dat dan ook in de tekst. Dit toont aan dat het bedrijf ook openstaat voor kandidaten zonder vereiste competenties en kijkt naar potentieel.   

Check je voornaamwoorden

blog_vrouwvriendelijk1
Ga voor genderinclusieve taal

De kandidaat: hij. Klopt. Maar door alleen hij te gebruiken in je teksten, sluit je (onbewust) dames uit. Ga voor genderinclusieve taal. Hoe? Door de vacaturetekst te schrijven in tweede persoon, jeDiscriminiatie in recruitment zit vaak in kleine dingen vervat.

Zeker als je de taken van de kandidaat omschrijft, is de je-vorm de beste. Bij voorbeeld: ‘Als sales manager ben je verantwoordelijk voor het bepalen van de commerciële strategie.’ Zo sluit je niemand uit. 

Wil je graag meer vrouwelijke kandidaten aantrekken, focus je dan op vrouwelijk georiënteerde woorden

Zie je nog steeds door de bomen het bos niet? Laat je helpen door Textio. Met deze tool optimaliseer je vacatureteksten waardoor je meer diverse kandidaten zal aantrekken. 

Meer gratis kennis?

Schrijf je in voor onze learning lunches

Vergelijkbare berichten