Silhouetten: authentieke storytelling als vacaturetekst
From the field: Izzy Claerhout – Diversiteitsexpert en Head of Recruitment C-Value
Nog altijd zijn de meeste cv’s een chronologische opsomming van de jobs die een kandidaat uitvoerde en de opleidingen die hij of zij volgde – liefst ook gelinkt aan de competentievereisten uit de vacaturetekst. Zijn kandidaten met de meeste ervaring in de sector ook de beste? Komen ook sollicitanten die een heel ander parcours aflegden tot op het jobinterview? Diversiteitsexpert en recruiter Izzy Claerhout schrijft geen vacatureteksten uit, ze kiest voor silhouetten om kandidaten en jobs beter te matchen.
Diversiteit als drijfveer
“Een paar jaar geleden liep de frustratie bij mij hoog op”, vertelt Izzy Claerhout. Ze is diversiteitsexperte en Head of Recruitment bij C-Value, een onderdeel van de Cronos-groep dat zich focust op sales en recruitment in de IT-sector.
“Sinds de jaren ’50 is het de gewoonte dat bedrijven vacatureteksten uitschrijven en dat sollicitanten daarop reageren met een cv en motivatiebrief. Daarin benadrukken kandidaten hun kennis, competenties en ervaring, gelinkt aan de vereisten uit de vacature. Al zeventig jaar lang is zo solliciteren de maatstaf – vreemd, zeker omdat onze samenleving en de manier waarop we werken zo hard veranderd zijn. Oké, alles is minder formeel. Maar het principe bleef onveranderd.”
“Zulke cv’s zijn perfect als je een hele carrière lang in dezelfde sector wil werken. En dat is tegenwoordig alsmaar minder zo. Ik ben er zelf een mooi voorbeeld van: van woordvoerder van Responsible Young Drivers – via technical support bij Telenet – naar recruitment en ondernemerschap. Die diversiteit in ervaring, kennis en competenties is een enorme meerwaarde. Mensen hebben soms andere prikkels nodig. Iets nieuws leren, dat drijft ons.”
“Toen ik terechtkwam in recruitment wilde ik de nadruk leggen op die diversiteit. Chronologische cv’s en motivatiebrieven geschreven volgens de vereiste competenties uit een vacaturetekst, dat moest beter kunnen.”
Silhouetten: match je met onze collega?
De functietitel, het promopraatje van een bedrijf en wat je als kandidaat moet kennen en kunnen. Kort samengevat is dat de inhoud van de meeste vacatureteksten. “Maar is dat wat een kandidaat wil weten? Vaak worden vacatureteksten geschreven door mensen die de job waarvoor ze een kandidaat zoeken zelf niet uitvoeren: een hr-medewerker, of een hiring manager.”
“Ik ben ervan overtuigd dat veel kandidaten zelfs niet verder lezen dan de titel van een vacature. Bij wijze van grap publiceerde ik eens een vacature waarin drie keer stond ‘Dit is een grap. Solliciteer niet’. En toch stuurden mensen hun cv. Ik vond echt dat het anders moest.
Maar hoe?”
“Samen met een team ben ik aan de tekentafel gaan zitten en kwamen we uit op een eerste versie van ons silhouet. Vergelijk het een beetje met de buyer persona uit marketing. Wat als we nu eens een format bouwen dat een fictieve, ideale collega voorstelt? Wie daarmee resoneert, is dan toch een goede kandidaat?”
“Toen een klant ons vroeg om zo’n persona te bouwen voor de job van front-end developer, nam ik een interview af met de front-end developer waarvoor we collega’s zochten. Een toffe man, die zijn job als geen ander kende. En ik dacht: Wat als we nu eens geen fictieve persona bouwden, maar een echt mens aan het woord laten? Wat als we nu eens gewoon Stef gebruiken? En voilà: Stef werd het eerste silhouet.”
“Het was niet eenvoudig om voor het bedrijf waar Stef werkte front-end developers te vinden. Omdat het ging om marketing automation, dachten de meeste developers dat ze daar niet veel konden doen of bijleren. Door Stef naar voren te schuiven en hem te laten vertellen hoe zijn job was, wat hij leuk vond, wat moeilijk was en wat hij belangrijk vond, reageerden veel meer geschikte kandidaten. De vacature was eigenlijk een beschrijving – het verhaal – van Stef.”
Een op vier kandidaten start op
“Met een silhouet is het voor veel mensen ook gemakkelijker om te begrijpen of ze binnen een bedrijf passen. De nadruk ligt niet op wat iemand in het verleden deed, wel op wat die persoon kan en hoe hij of zij zichzelf in een bepaalde professionele setting ziet.”
“Er reageerden veel kandidaten op het silhouet van Stef. Ze waren niet allemaal even geschikt, maar toch lag de ratio hoger dan bij een standaardvacature. We nodigden een deel ervan uit voor een eerste gesprek. En met wie wil een kandidaat praten als zijn eerste kennismaking met het bedrijf het verhaal van Stef was? Met Stef, natuurlijk.”
“Onze silhouetten zijn geen fictieve persona’s, maar de authentieke verhalen van echte mensen. Als Stef de content schrijft – de ‘vacature’ voor een nieuwe collega – dan moeten kandidaten ook echt met Stef kunnen praten. Anders vertrouwen ze het bedrijf niet meer en komt het silhouet over als een promopraatje.”
De silhouetten hebben succes: “Een op vier kandidaten die via een silhouet naar een jobinterview komen, start ook effectief op. Op dit moment analyseren we in welke mate de silhouetten beter zijn dan de gewone vacatureteksten. We verzamelen nu data om onze eigen inzichten te staven: een silhouet is interessanter en effectiever om de juiste kandidaten aan te trekken.”
Recruitment is meer dan silhouetten bouwen
“Tijdens zo’n eerste gesprek ben ik erbij als observator. Hr is een faciliterende dienst: wij adviseren en begeleiden, maar mogen niet de decision making bottle neck zijn. Ik word fysiek ongemakkelijk als ik ergens hoor dat ‘iemand een hele goede kandidaat was, maar dat hij niet voorbij hr geraakte’. Dat kan voor mij niet.”
“Omdat ik niet actief deelneem, bekijk ik een jobinterview vanuit een ander standpunt. Dat biedt soms echt nieuwe inzichten, je ziet dan nuances die anders niet opvallen. Pas na het silhouet en het eerste gesprek met een kandidaat volgt een referentiecheck of assessment. Je buikgevoel zegt dat iemand geschikt is voor de job, binnen dat bedrijf. Nu moet je dat nog staven. En tenslotte volgt een loonvoorstel.”
“Zo’n loonvoorstel werd vroeger nogal eens op een briefje gekrabbeld. Maar ik raad klanten altijd aan om het in de vorm van een offerte te gieten. Dan heeft het bedrijf houvast – kijk, jij bent akkoord gegaan met deze job aan deze voorwaarden – maar ook de kandidaat: jullie hebben me x of y beloofd toen jullie me aangenomen hebben. Dat loonvoorstel kan pas naar een kandidaat als alles afgestemd is. Hooguit verandert er nog een detail.”
War on talent met authenticiteit als wapen
“In de IT-wereld woedt de war on talent hard. Het is niet abnormaal dat IT’ers tien tot vijftien berichten per dag ontvangen van recruiters. Soms komt iemand gewoon op gesprek om zijn marktwaarde te leren kennen. Ik begrijp dat, als je zo gegeerd lijkt. Maar dat is niet de manier waarop ik een job en een kandidaat wil matchen. Daarom klikt het ook zo goed met The Recruiters Academy: we denken er hetzelfde over en spreken dezelfde taal.”
“Eerlijk: wat wij doen is geen rocket science. Maar het werkt wel. Echt. Het belangrijkste is dat je als bedrijf authentiek bent, dat je geen campagne voert of loze beloften doet. Zeg duidelijk wat je zoekt in een kandidaat, dan krijg je dat ook. En door een echte medewerker aan het woord te laten, geven bedrijven zich bloot. Ze tonen wie ze zijn, en dat trekt de juiste mensen aan.”
Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!
Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.
Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.
Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.