Scoor 4 afspraken in slechts 2 uur bellen: 4 koude prospectie tips
Succesvol koud bellen voor recruiters
Door trainer Marianne Van de Water – Expert koude acquisitie & sales
Recruiters staan voor de uitdaging om talent aan te trekken en succesvolle kennismakingsgesprekken te voeren. Een van de krachtigste instrumenten die recruiters tot hun beschikking hebben, is de telefoon. De juiste woorden en benadering gebruiken, kan een wereld van verschil maken bij het vinden van de juiste contactpersonen en het overtuigen van potentiële kandidaten. In deze blog delen we waardevolle koude prospectie tips en tricks om succesvol koud te bellen voor recruiters.
Je krijgt wat je geeft
LinkedIn levert altijd een veelvoud van personen op, maar dan weet je vaak nog niet wie je nodig hebt. Toegegeven, HR is wel een afdeling in de organisatie die minder makkelijk bereikbaar is. Zelfs voor mij. Maar oké, ook voor de HR sector is bellen met de juiste woorden super efficiënt.
Maar bellen… dat is toch super eng? Je kent het wel, veel botte reacties. Dat creëert weerstand bij jou… en soms ook bij de ander. Wat doe je met de weerstand van de ander? Hoe onderscheid je je? Succesvol koud bellen voor recruiters is daarom een zwaar onderschatte vaardigheid die tegenwoordig heel weinig belicht wordt.
Mijn ervaring leert me: als jij met een lang gezicht en lood in je schoenen gaat bellen. Neem maar van mij aan dat het niet echt een leuk belmoment wordt. De energie van jou voelt de ander. Zelfs door de telefoon. Of wat dacht je hiervan…zou jij blij worden als ze dit tegen je zeggen: “Ja ik zie je naam in onze database, alweer van 3 jaar geleden.” Logisch toch dat je geen leuk gesprek krijgt? Je tovert allesbehalve een lach op het gezicht van de kandidaat en je verspilt kostbare tijd van deze persoon.
Hoe zorg je er dan voor dat het weer leuk wordt? Door er eens met andere ogen naar te kijken. Door te horen wat jouw taalgebruik doet met jouw brein en vooral het brein van de ander, door echt goede tips en vaardigheden te leren. Door te gaan bellen onder leiding van een pro. Door goede antwoorden te weten op de meest gestelde vragen. Door je USP op orde te hebben. En vooral door het eens anders dan anderen te doen. Resultaat: afspraken; verbluft, verblijd, tranen van blijdschap en zuchten van verlichting.
De kracht van woorden
De juiste contactpersonen vinden is al een uitdaging op zich. Op LinkedIn kom je een veelvoud aan profielen tegen, maar het is vaak lastig te bepalen wie je precies nodig hebt. De keuze van woorden in je zoekopdracht kan echter een groot verschil maken. Want woorden doen véél. Zeker met het brein van de ander.
Bijvoorbeeld: het prachtige verschil tussen ‘wie’ en ‘wat’.
Je wilt heel graag weten wie zich in de organisatie bezig houd met HR of rekrutering. Ik merk maar al te vaak dat dit dan ook op deze manier gevraagd wordt bij de receptie: Wie houdt zich bij u bezig met HR/rekrutering? Zo dus.
En ik weet dan ook al de antwoorden. “Stuurt u maar een mail.” “Waar gaat het over?”. “Ik kan u niet doorverbinden.” En ook op de vraag “Wie is jullie HR?”, krijg je eensluitende antwoorden.
Klinkt je dat bekend in de oren?
Het wordt pas echt interessant en anders als je de vraag als volgt formuleert: “Wat is de naam van jullie HR-manager?”. Merk op hoe één woord het hele perspectief verandert. Door deze subtielere benadering ontvang je vaak direct de naam van de HR-manager, waardoor je gerichter kunt communiceren.
Een effectieve pitch
Een goede pitch is essentieel om de aandacht van potentiële kandidaten te trekken en hen te overtuigen van de meerwaarde van het kennismakingsgesprek. Zorg voor een heldere en beknopte presentatie van het bedrijf, de cultuur en de carrièremogelijkheden. Geef aan waarom juist deze kandidaat een waardevolle aanvulling zou zijn voor het team.
Onthoud dat het belangrijk is om je pitch aan te passen aan de specifieke situatie en behoeften van de kandidaat. Oefening en feedback vragen helpt om je pitch verder te verfijnen en te optimaliseren.
Nog enkele tips:
- Ken je doelgroep: Voordat je een pitch maakt, is het belangrijk om je doelgroep grondig te onderzoeken. Begrijp wat hun behoeften, uitdagingen en doelen zijn, zodat je je pitch hierop kunt afstemmen. Personaliseer je pitch zo veel mogelijk om de interesse van de kandidaat te wekken.
- Breng waarde over: Communiceer duidelijk de waarde die je organisatie biedt aan potentiële kandidaten. Leg uit welke unieke voordelen en kansen er zijn bij het werken voor jouw organisatie. Denk aan zaken zoals carrièregroei, opleidingsmogelijkheden, bedrijfscultuur, projecten en meer.
- Wees onderscheidend: Onderscheid jezelf van andere organisaties door te laten zien wat jouw organisatie speciaal maakt. Benadruk de unieke aspecten, zoals bedrijfswaarden, innovaties, successen of erkenningen. Dit helpt om de interesse van kandidaten te wekken en nieuwsgierigheid op te wekken.
- Wees enthousiast en authentiek: Laat je enthousiasme en passie voor je organisatie zien tijdens de pitch. Wees authentiek en oprecht in je communicatie. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij potentiële kandidaten.
- Stel vragen en luister actief: Betrek de kandidaat in het gesprek door vragen te stellen en actief naar hun antwoorden te luisteren. Dit toont interesse en zorgt voor een tweerichtingsgesprek. Hierdoor krijg je ook waardevolle inzichten in de behoeften en verwachtingen van de kandidaat.
Luisteren en opvolgen
Een effectieve pitch is slechts het begin. Zorg ervoor dat je opvolging geeft aan de interesse van kandidaten en blijf in contact gedurende het wervingsproces. Bouw relaties op en onderhoud contact, zelfs als de kandidaat op dit moment niet direct geschikt is. Dit kan waardevolle connecties opleveren voor toekomstige vacatures.
Tijdens het telefoongesprek is het cruciaal om actief te luisteren naar de kandidaat. Geef hen de ruimte om hun behoeften en verwachtingen te delen. Door goed te luisteren, kun je beter inspelen op hun wensen en de voordelen van de functie benadrukken. Zorg ervoor dat je de afspraken en vervolgstappen duidelijk communiceert. Wees proactief in het opvolgen van de gemaakte afspraken en zorg dat je eventuele vragen of zorgen van de kandidaat snel en adequaat beantwoordt.
Conclusie: wie of wat is niet hetzelfde
Effectieve telefoonacquisitie is een waardevolle vaardigheid voor recruiters. Door personalisatie, creëren van een connectie, de juiste woordkeuze, een pakkende pitch en goede opvolging kun je het verschil maken bij het binnenhalen van talent en het voeren van succesvolle kennismakingsgesprekken. Blijf deze tips en tricks toepassen en verfijn je telefoonacquisitie vaardigheden om als recruiter nog succesvoller te worden. Succesvol koud bellen voor recruiters bewijst zijn nut en met de juiste woorden zie je je plaatsingen zo de lucht ingaan.
Van bellen een feestje maken?
Scoor minimum 4 afspraken binnen de 2 uur.
Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!
Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.
Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.
Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.