The why achter The Recruiters Academy: recruitment en werkgeverschap naar the next level tillen.

Onthul talent en maak het verschil

Recruitment en werkgeverschap naar the next level tillen

TRA. Dat is kort voor The Recruiters Academy. Patricia Oeyen, co-founder, vertelt waar het vlammetje voor recruitment het eerst werd aangewakkerd. Zoals veel dingen, vindt het allemaal zijn oorsprong in de kindertijd want iedereen wordt geboren met talent. Uiteindelijk groeide dat vlammetje, die intrinsieke motivatie, door de jaren heen uit tot het idee om een academy op te richten voor HR-professionals. Lees hier meer over onze “why”, over waarom doen we wat we doen bij TRA.

Uitvinder maar geen eigenaar

Mijn ouders hebben heel hun leven erg hard moeten werken. Zo startte mijn vader als automechanieker, op zijn vijftiende. Pas onlangs ging hij met pensioen. Hij is nog altijd ongelooflijk nieuwsgierig. Hij blijft uitdagingen vinden en oplossingen zoeken voor complexe problemen.

Ik zie het nog zo voor me: ik als kind aan de keukentafel, terwijl hij urenlang krabbels maakt op blaadjes. Om daarna – na veel denkwerk – recht te staan en in de garage zijn nieuw bedachte tools te maken, werktuigen die zijn job als mechanieker gemakkelijker konden maken. Geloof me, ik herken het geluid van een werkende draaibank vanop kilometers afstand.

The why achter The Recruiters Academy: recruitment en werkgeverschap naar the next level tillen. Patricia Oeyen, founder van The Recruiters Academy
Patricia en haar familie. Haar vader is haar grootste inspiratiebron.

Die uren nadenken, uitvinden en uitwerken waren voor ’s avonds. Want tijdens de dag ‘moet je opbrengen’. Maar die avonduren waren zijn passie. Ze gaven hem voldoening bij elke gevonden oplossing. Ze voedden zijn ongelooflijke talent.

Maar…dat talent werd niet altijd gevoed op het werk. Laat staan herkend of erkend. Ik herinner me nog het moment waarop de top van mijn vaders toenmalige werkgever (een Japanse autoconstructeur naar België kwam. Speciaal om een uitvinding van mijn vader te komen bekijken, te fotograferen…en zelfs mee te nemen. Trots was hij, mijn vader. Maar hij werd ook beroofd van zijn intellectuele eigendom. En hij kon de volgende dag gewoon opnieuw aan een auto gaan sleutelen.

Daar is niks mis mee. Maar wat als hij nu toch eigenaar van zijn uitvinding was gebleven?

Talent heeft iedereen

Na een verkeerde diagnose van epilepsie, vertelde de dokter mijn grootouders dat mijn moeder nooit zou kunnen leren. Die mededeling sloeg haar zelfvertrouwen aan diggelen. Ze vond haar weg nooit naar het professionele leven. De schade die dat ene doktersadvies aanrichtte was gigantisch.

En ik stelde mezelf de vraag: Wat als…

Wat als het talent van mijn vader wel gezien werd?
Had het ons dan meer financieel comfort opgeleverd? 

Wat als mijn moeders talent wel gezien werd?
Had het ons dan een heel aantal depressieve jaren bespaard?

Wat als het talent van mijn vader of moeder wel gezien werd?
Had het dan een gelukkiger leven gegeven?

Wie weet. Nee, ik denk dat ik het antwoord echt wel ken.

Ja. Het had verschil gemaakt.

Want talent dat niet gezien wordt, werkt vaak in de tegengestelde richting. Zeker in professionele context zorgt het soms voor frustratie – zowel bij werkgever als werknemer. Het sijpelt door in alle scheurtjes van het professionele en privéleven. En dat talent, die motivatie, die passie brokkelt stukje bij beetje af.

Ik weet dat. Want na intussen bijna 20 jaar ervaring in de HR-sector en na talloze gesprekken met kandidaten, managers, zaakvoerders en studenten zie ik welk gigantisch verschil je kan maken als je de intrinsieke motivatie van iemand kan matchen met een gepaste job, de juiste vacature, de beste omgeving.

Het vuurtje dat brandt

Als je weet waar de passie en het vuur bij je kandidaat zit, dan kan je als recruiter verschil maken. En als je weet waarvoor dat vuurtje brandt, wat het harder laat branden en waardoor het geblust kan worden? Dan kan je als recruiter verschil maken.

Bij TRA doen we wat we doen omdat we voor verandering willen zorgen. Wij willen niet alleen een betere werkgever zijn. We willen vooral verschil maken voor de zovele mensen die op zoek zijn naar een job die bij hun past. Een job waarvoor hun vuurtje gaat branden, steeds harder en groter. Motivatie goed kunnen bevragen en inschatten is daarom echt essentieel in onze job.

In een wereld van vooroordelen en misvattingen, de mensen geven wij als academy HR-professionals de tools en opleidingen om hun job nóg beter te doen, aldus Patricia Oeyen.

Talent onthullen is echt essentieel in onze job: Patricia Oeyen, founder van The Recruiters Academy
Patricia Oeyen

Conclusie: mensen labelen betekent talent verliezen

Veel mensen hebben verborgen talenten die niet meteen duidelijk zijn op basis van hun cv of werkervaring. Door te snel te oordelen, kunnen werkgevers waardevolle kandidaten missen die goed passen bij de openstaande functie. Het is daarom belangrijk dat werkgevers zich richten op het identificeren van de talenten van sollicitanten door grondige interviews en assessments.

Op die manier kunnen werkgevers een divers team opbouwen en een inclusieve werkomgeving creëren waarin alle medewerkers kunnen floreren. Het is tijd voor werkgevers om hun aanpak te veranderen en te erkennen dat iedereen talent heeft dat kan bijdragen aan het succes van hun organisatie.

Gratis kennis?

Schrijf je in voor onze learning lunches

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten