Hoe schrijf je een aantrekkelijke vacaturetekst die kandidaten doet solliciteren
Met een vlotte vacaturetekst vind je gemakkelijker goede kandidaten. Zo eenvoudig is het. Maar hoe schrijf je een aantrekkelijke vacaturetekst die de juiste lezers aanspreekt? Hoe valt jouw vacature op in de tsunami van jobaanbiedingen die potentiële matches elke dag overspoelt? In dit artikel geven we je drie tips om je vacatures aantrekkelijker te maken én zo meer goede sollicitanten aan te trekken. Want wervende vacatureteksten maken het verschil.
Vacatureteksten verdienen meer aandacht
Waarom verdienen vacatureteksten meer aandacht? Wel, door een goed geschreven en heldere vacatureteksten te publiceren:
- win je tijd
- zet je in op employer branding
- val je op tussen de massa
Je omschrijft heel helder wat een functie inhoudt en waaraan kandidaten moeten voldoen. Je krijgt daardoor minder sollicitaties binnen van ongeschikte kandidaten. Tijdswinst dus, want jij moet je door heel wat minder cv’s worstelen.
De vacaturetekst is een uitgelezen kans om je te profileren als merk. Onderscheid je van je concurrenten, vertel wat jou uniek maakt als werkgever en laat kandidaten al proeven van de bedrijfscultuur. Op dit moment zwerven er online zo’n 1,2 miljoen vacatures rond.
In België alleen al waren er eind 2021 meer dan 174.000 openstaande jobs – het hoogste aantal sinds het Belgisch Statistiekbureau deze cijfers bijhoudt. 66% daarvan situeert zich in Vlaanderen. De werkloosheidsgraad neemt af. Dat betekent dat er – in cijfers – meer openstaande functies zijn dan werkzoekenden. Wil je de ideale kandidaat strikken, dan zal je dus moeten opvallen. Met een wervende vacaturetekst, bijvoorbeeld.
Hoe schrijf je nu een aantrekkelijke vacaturetekst? En doen vacatureteksten er nog toe? Natuurlijk! 86% van de werkzoekenden gaat nog steeds via google op zoek naar een job. Ze komen dus uit op jobboards en bedrijfswebsites. Je vacaturetekst is dus nog vaak je eerste punt van contact met een potentiële kandidaat. Eens je weet wat een goede tekst inhoudt, is vacatureteksten schrijven een herhalend proces waarbij je snel en efficiënt het essentiële communiceert naar werkzoekenden. De volgende drie tips helpen je daarbij.
Tip 1: structuur is key
Lezers zijn lui. Ook als ze willen solliciteren. Uit onderzoek blijkt dat we online niet echt lezen, maar scannen. In een paar seconden beslist een websitebezoeker of hij verder wil lezen, of niet. In een paar seconden moet jouw vacature dus aandacht trekken én iemand uitnodigen om te solliciteren. Want dat is het doel: de tekst moet iemand zo erg aanspreken dat hij zin heeft om te mailen, bellen, een formulier in te vullen…dat hij het ook effectief doet.
Wervende vacatureteksten trekken dus al van bij het begin aandacht met een goede titel. Kom ook daarna snel to the point: vertel de lezer WAT je zoekt, WAAR en WAAROM. Bijvoorbeeld: Freelance front-end developer voor tijdelijke opdracht in Brussel. Wie op zoek is naar een vaste job in Antwerpen weet al na de eerste zin dat hij niet verder moet lezen. Structureer je vacature ook altijd op eenzelfde manier en gebruik tussentitels. De belangrijkste informatie zet je eerst, later in de tekst volgen de details.
Tip 2: keep it short & simple
Tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan moeten kandidaten veel informatie verwerken. Daarom is het belangrijk dat vacatureteksten kort en simpel zijn geschreven, zodat kandidaten ze effectief kunnen doorlezen en begrijpen. Moeilijke woorden en lange zinnen kunnen kandidaten afschrikken en ervoor zorgen dat ze de tekst snel wegklikken. Vergeet alle immersen, echters en althansen.
Als je wil dat kandidaten solliciteren, moet je de vacaturetekst dus zo schrijven dat het herkenbaar en begrijpelijk is voor de kandidaat. Een goede manier om dit te doen is door te schrijven zoals je spreekt, zonder te veel jargon of ingewikkelde termen. Door deze aanpak kunnen kandidaten zich beter identificeren met de functie en krijgen ze een beter gevoel bij het lezen van de tekst.
Kortom, het is van belang dat vacatureteksten kort, simpel en begrijpelijk zijn geschreven, zodat kandidaten zich kunnen herkennen in de beschrijving van de functie en sneller kunnen beslissen of ze willen solliciteren.
Tip 3: schrap!
Schrap wat overbodig is. Welke informatie heeft een kandidaat in deze fase van het rekruteringsproces nodig? Ellenlange opsommingen van alle mogelijke taken, zorgen er alleen maar voor dat iemand afhaakt. Natuurlijk stuurt een boekhouder ook e-mails en moet een pakjesleverancier bijhouden waar en wanneer hij zijn pakketjes aflevert. Maar die taken vermeld je daarom niet allemaal in de vacaturetekst.
Hou het bij de belangrijkste skills en eisen. Het voorbeeld van een DHL Express koerier behoort zeker en vast niet tot de categorie wervende vacatureteksten.
DHL Express (Koerier)
Jij weet als geen ander hoe je zowel buurvrouw Janssen als de directeur van een internationaal bedrijf blij maakt met jouw komst. Jij weet altijd files te vermijden en weet dus de bestemming sneller te bereiken dan jouw navigatiesysteem.
Hoe ziet je dag eruit?
* Als koerier begin je de dag met het voorbereiden van jouw rout: je sorteert en controleert de pakketten en documenten. Stiften, baggen en herinpakken is soms aan de orde.
* Je kijkt zendingen grondig na: bestemming, product, verpakking, airwaybill, airportcode, gewicht, volume,…
* Je bent een kei in het plannen van je route volgens de prioriteiten van de levering of de ophaling.
* Je hebt hiervoor veelvuldig contact met de collega’s van dispatch.
* Je belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de klanten op je dagelijks traject tevreden zijn.
* Je verschaft op een klantvriendelijke manier informatie, je straalt de DHL waarde uit. Bij de klant ben jij het gezicht van DHL.
* Je gaat nauwkeurig om met de zendingen zodat ze tijdig en veilig bij de klanten terecht komen.
* Ook administratieve taken behoren tot jouw verantwoordelijkheid zoals het opvolgen van de verzending, dit altijd met het oog op een uitstekende klantenservice.
* Back-up geven voor het uitvoeren van administratieve en operationele taken, dit is nodig voor de goede werking van een Service Center.
* Jouw voertuig ziet er spik en span uit!
En wat met leuke vondsten? Die woordspelingen of grappige alliteraties waarmee je zelf zit te gniffelen achter je bureau? Verzamel ze in een documentje…en hou ze voor jezelf. Je kan er ook een blog over schrijven of naar collega’s sturen voor een leuk intermezzo.
Eenmenszaak is misschien grappig bedoeld, maar de meeste lezers zullen denken dat je een fout maakte. Ook zaken als Jouw broodje is gebakken in een vacature bij een bakker, een boekhouder waarop je kan rekenen of Daar zie jij geen graten in voor een visboer…. doe je beter niet.
Conclusie: je hebt maar 3 hacks nodig
Hoe schrijf je een aantrekkelijke vacaturetekst? Met 3 hacks! Zorg voor een duidelijke structuur in je tekst. Zo kun je de aandacht van de lezer vasthouden en hem of haar overtuigen om te solliciteren. Je tekst kort en simpel houden zorgt ervoor dat kandidaten zich beter kunnen inleven in de functie.
Voortaan schrik je geen kandidaten meer af met lange zinnen en complexe woordenschat. Vermeld dus enkel essentiële informatie over de functie. Door deze tips te volgen, kan je tijd winnen, het bedrijf bedrijf op een toffe manier promoten en opvallen tussen de overvloed aan vacatures op de arbeidsmarkt.
Veel succes met het schrijven van jouw next-level vacaturetekst!
Krijg dé formule voor wervende vacatureteksten in handen
Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!
Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.
Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.
Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.