blog_schrijven

Wervende vacatureteksten maken het verschil

Met een vlotte vacaturetekst vind je gemakkelijker goede kandidaten. Zo eenvoudig is het. Maar hoe schrijf je zo dat je de juiste lezers aanspreekt? Hoe valt jouw vacature op in de tsunami van jobaanbiedingen die potentiële matches elke dag overspoelt? In dit artikel geven we je drie tips om je vacatures aantrekkelijker te maken én zo meer goede sollicitanten aan te trekken. Want wervende vacatureteksten maken het verschil.

Vacatureteksten verdienen meer aandacht

Waarom? Wel, door goed geschreven en heldere vacatureteksten te publiceren:

  • win je tijd. 

Je omschrijft heel helder wat een functie inhoudt en waaraan kandidaten moeten voldoen. Je krijgt daardoor minder sollicitaties binnen van ongeschikte kandidaten. Tijdswinst dus, want jij moet je door heel wat minder cv’s worstelen.

  • zet je in op employer branding.

Onderscheid je van je concurrenten, vertel wat jou uniek maakt als werkgever en laat kandidaten al proeven van de bedrijfscultuur. Een uitgelezen kans dus om je te profileren als merk.

  • val je op.

Op dit moment zwerven er online zo’n 1,2 miljoen vacatures rond. In België alleen al waren er eind 2021 meer dan 174.000 openstaande jobs – het hoogste aantal sinds het Belgisch Statistiekbureau deze cijfers bijhoudt. 66% daarvan situeert zich in Vlaanderen. De werkloosheidsgraad neemt af. Dat betekent dat er – in cijfers – meer openstaande functies zijn dan werkzoekenden. Wil je de ideale kandidaat strikken, dan zal je dus moeten opvallen. Met een wervende vacaturetekst, bijvoorbeeld!

Een van onze favorieten in de categorie Wervende vacatureteksten: de vacature van De Vloer.
Een van onze favorieten in de categorie Wervende vacatureteksten: de vacature van De Vloer.

Structuur is key

Lezers zijn lui. Ook als ze willen solliciteren. Uit onderzoek blijkt dat we online niet echt lezen, maar scannen. In een paar seconden beslist een websitebezoeker of hij verder wil lezen, of niet. In een paar seconden moet jouw vacature dus aandacht trekken én iemand uitnodigen om te solliciteren. Want dat is het doel: de tekst moet iemand zo erg aanspreken dat hij zin heeft om te mailen, bellen, een formulier in te vullen…dat hij het ook effectief doet.

Wervende vacatureteksten trekken dus al van bij het begin aandacht met een goede titel. Kom ook daarna snel to the point: vertel de lezer WAT je zoekt, WAAR en WAAROM. Bijvoorbeeld: Freelance front-end developer voor tijdelijke opdracht in Brussel. Wie op zoek is naar een vaste job in Antwerpen weet al na de eerste zin dat hij niet verder moet lezen. 

Wervende vacatureteksten schrijven: een goede titel is al een goed begin.
Een goede titel voor je vacaturetekst kan wonderen doen.

Structureer je vacature ook altijd op eenzelfde manier en gebruik tussentitels. De belangrijkste informatie zet je eerst, later in de tekst volgen de details.

Keep it short & simple

Niemand leest graag grote blokken tekst vol moeilijke stadhuiswoorden. Schrijf zoals je spreekt. Vergeet alle immersen, echters en althansen. Hou het simpel en kort. 

Schrap!

Schrap wat overbodig is. Welke informatie heeft een kandidaat in deze fase van het rekruteringsproces nodig? Ellenlange opsommingen van alle mogelijke taken, zorgen er alleen maar voor dat iemand afhaakt. Natuurlijk stuurt een boekhouder ook e-mails en moet een pakjesleverancier bijhouden waar en wanneer hij zijn pakketjes aflevert. Maar die taken vermeld je daarom niet allemaal in de vacaturetekst. Hou het bij de belangrijkste skills en eisen. Het voorbeeld van een DHL Express koerier behoort zeker en vast niet tot de categorie wervende vacatureteksten.

En wat met leuke vondsten? Die woordspelingen of grappige alliteraties waarmee je zelf zit te gniffelen achter je bureau? Verzamel ze in een documentje…en hou ze voor jezelf. Je kan er ook een blog over schrijven of naar collega’s sturen voor een leuk intermezzo.

Eenmenszaak is misschien grappig bedoeld, maar de meeste lezers zullen denken dat je een fout maakte. Ook zaken als Jouw broodje is gebakken in een vacature bij een bakker, een boekhouder waarop je kan rekenen of Daar zie jij geen graten in voor een visboer…. doe je beter niet. 

Vergelijkbare berichten