blog_vrouwvriendelijk

Stop met vrouwelijk talent af te schrikken: schrijf genderneutrale vacatureteksten

We willen graag meer diversiteit op de werklvloer, maar hoe doen we dat? Veel bedrijven worstelen ermee: ze kennen de voordelen van meer diversiteit op de werkvloer, maar slagen er niet in om bijvoorbeeld vrouwelijke collega’s te vinden. Door inclusieve wervingsprocessen te hanteren, kom je al een heel eind. Genderneutrale vacatureteksten schrijven, speelt daarbij een grote rol. Vanaf nu schrik je geen vrouwelijk talent meer af.

Allereerst: wees je bewust van je taalgebruik

Toegewijd, attent, beleefd, eerlijk, sociaal en loyaal zijn vrouwelijk georiënteerde woorden. Ambitieus, onafhankelijk, leiden, autonoom en assertief zijn mannelijk georiënteerd. Dat besluiten onderzoekers van de Journal of Personality and Social Psychology uit hun onderzoek van 2011.  Wil je graag meer vrouwelijke kandidaten aantrekken? Overweeg dan om te focussen op vrouwelijk georiënteerde woorden.

Is dat dan geen discriminatie? Wel, in 67% van de vacatureteksten staat meer masculiene dan feminiene taal dat besluiten ook Sia Partners in 2020. Maar nu komt het: het onderzoek concludeert dat vrouwelijk gecodeerde woorden zowel vrouwelijke als mannelijke sollicitanten aantrekken. Daaruit zou je kunnen besluiten dat vrouwelijk georiënteerde woorden in vacatureteksten meer leiden tot een inclusief personeelsbestand. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de effecten die taalgebruik kan hebben op het selectieproces en op het gedrag van mensen in het algemeen.

Genderneutrale vacatureteksten schrijven: stop met vrouwelijk talent af te schrikken.
Wees je bij het schrijven van een vacaturetekst bewust van je stijl en woordgebruik. (Sia partners 2020)

Vrouwvriendelijke vacatureteksten schrijven is één ding. Bepaalde formuleringen zorgen ervoor dat personen zich uitgesloten voelen. Het effect van taalgebruik voor LGBTQ+ -leden weegt bijvoorbeeld ook zwaar door. Denk bijvoorbeeld aan de m/v -aanduidingen bij functietitels. Veel LGBTQ+ – personen moeten negatieve ervaringen doorstaan tijdens selectieprocedures én op de werkvloer. Een lichtpuntje: volgens een onderzoek gepubliceerd op Jobat, is België de beste werkgever volgens de LGBTQ+ community. Ons land krijgt een 8,7/10. Al blijft er natuurlijk altijd ruimte voor heel veel verbetering.

Wees zuinig met superlatieven 

Natuurlijk wil je de beste kandidaat. De topexpert, de high performer. Maar…dat hoeft niet per se zo in je vacaturetekst te staan. Want uit een ander onderzoek blijkt dat vrouwen minder opscheppen over hun successen. Als je genderneutrale vacatureteksten wil schrijven, werkt het om die reden dus beter als je zuinig bent met superlatieven.

Feminien taalgebruik spreekt zowel vrouwelijke als mannelijke
sollicitanten in dezelfde mate aan, wat leidt to meer diverse sollicitanten

Sia Partners, Onderzoek januari 2021

En niet alleen schatten vrouwen zichzelf vaak minder competent in dan mannen, dat glazen plafond is er nog altijd. Ook bij de UGent ervaren vrouwen dat er nog steeds een glazen plafond is. Al vertoont het stilletjes aan wel meer en meer barsten. Ben je op zoek naar een kandidaat voor een toppositie? Weet dan dat er minder vrouwelijke kandidaten werken in hoogste business-regionen.

Focus op de must-haves

Uit een intern en vaak gequoteerd rapport van Hewlett-Packard blijkt dat vrouwen pas solliciteren voor een job als ze er zelf van overtuigd zijn dat ze aan alle vereisten voldoen. Mannen zijn minder selectief: zij solliciteren al als ze voor 60 procent van de eisen voldoen. Dit fenomeen is ook wel gekend als de ‘Confidence gap’ en verwijst naar het verschil in zelfvertrouwen tussen mannen en vrouwen, vooral op het gebied van carrière en leiderschap.

Komt de hiring manager met een half boek vol functievereisten aanzetten, ga dan met hem in gesprek. Welke competenties heeft een kandidaat écht nodig om succesvol te zijn in de job? Beperk de vacaturetekst tot drie à vijf must haves.  Moedig vrouwen ook aan om te solliciteren, zelfs als ze niet aan alle vereisten voldoen. Als je als organisatie aangeeft dat op zoek bent naar diverse kandidaten, zullen meer mensen zich aangesproken voelen. Communiceer openlijk dat iedereen welkom is om te solliciteren, ongeacht hun achtergrond.

Zet de spotlights op je bedrijfscultuur, voordelen en kansen

Kandidaten weten graag of ze zich thuis zullen voelen in je bedrijf. Past de bedrijfscultuur bij hen (en niet omgekeerd)? Vertel daarom in de vacaturetekst al iets over de waarden en normen die in je organisatie belangrijk zijn. Uitspraken als Work hard, play hard spreken niet iedereen aan. Je gaat er dus beter zuinig mee om. 

Genderneutrale vacatureteksten schrijven: het helpt om vrouwelijk georiënteerde woorden te gebruiken.
Ga voor genderinclusieve taal

Wees duidelijk over wat je bedrijf kandidaten te bieden heeft. Welke regels gelden er rond ouderschapsverlof en flexibel werken? Hebben werknemers opleidingsmogelijkheden, schrijf dat dan ook in de tekst. Dit toont aan dat het bedrijf ook openstaat voor kandidaten zonder vereiste competenties en kijkt naar potentieel. Benadruk dus duidelijk de kansen voor professionele groei.

Zorg ervoor dat de bedrijfscultuur, voordelen en kansen die je beschrijft in de vacaturetekst ook daadwerkelijk aanwezig zijn binnen het bedrijf. Kandidaten zullen snel doorhebben als de beschrijving niet overeenkomt met de realiteit.

Check je voornaamwoorden

De kandidaat: hij. Klopt. Maar door alleen hij te gebruiken in je teksten, sluit je (onbewust) dames uit. Ga voor genderinclusieve taal. Hoe? Door de vacaturetekst te schrijven in tweede persoon, je. Discriminiatie in recruitment zit vaak in kleine dingen vervat. Zeker als je de taken van de kandidaat omschrijft, is de je-vorm de beste. Bij voorbeeld: ‘Als sales manager ben je verantwoordelijk voor het bepalen van de commerciële strategie.’ Zo sluit je niemand uit. 

Zie je nog steeds door de bomen het bos niet? Laat je helpen door Textio. Met deze tool optimaliseer je vacatureteksten, waardoor je meer diverse kandidaten zal aantrekken. 

Conclusie: de juiste woorden spreken iedereen aan

Als recruiter is het belangrijk om te begrijpen dat het gebruik van vrouwvriendelijke en genderinclusieve taal in vacatureteksten een verschil kan maken in het aantrekken van vrouwen naar de vacatures die je de wereld instuurt. Door genderstereotypen te vermijden en inclusieve taal te gebruiken, zullen meer mensen zich automatisch aangesproken voelen. Door diversiteit te benadrukken, zullen je vacatures aantrekkelijk zijn voor iedereen.

Het is belangrijk om te onthouden dat inclusiviteit niet alleen een morele verplichting is, maar dat het ook een strategisch voordeel kan opleveren. Door een diverse pool van kandidaten aan te trekken, verhoog je de kans op het aantrekken van de beste kandidaat voor de job. Kortom, door het vrouwvriendelijke taal te gebruiken en genderneutrale vacatureteksten te schrijven, kan je als recruiter een belangrijke stap zetten naar meer vrouwelijke kandidaten in je talent pool. Zo bouw je mee aan een meer inclusieve werkplek.

Meer gratis kennis?

Schrijf je in voor onze learning lunches

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten