Een gat in het cv is a-oké!
Gat in een cv? Geef de kandidaat toch een kans
Alright! Je vond de ideale kandidaat voor een openstaande functie. Maar: probleem! Hij heeft een gat in zijn cv? Nam hij een sabbatjaar? Was hij werkloos? Zorgde hij voor een familielid? Laat je niet sturen door je vooroordelen. Ook kandidaten met een hiaat in hun cv verdienen een eerlijke kans. Hoe je dat aanpakt? Je leest het in deze blog.
Bon. Dus je ideale kandidaat heeft een gat in zijn cv. So what? We weten het wel: een consistent cv betekent dat een kandidaat betrouwbaar is. Periodes van werkloosheid beloven in dat opzicht niet veel goeds. Misschien werkt die kandidaat niet graag? Is hij niet ambitieus genoeg? Maar klopt dat vooroordeel wel? Kort antwoord: Nee.
Laat je niet leiden door die vooroordelen. Het is te kort door de bocht om te denken dat iemand met een hiaat in zijn cv geen goede match kan zijn. We durven zelfs nog verder te gaan. Sabbaticals, reizen, opleidingen zorgen voor meer mature mensen en meer uitgebalanceerde persoonlijkheden. De nieuwe inzichten die mensen tijdens zo’n periode opdoen, kunnen zelfs heel ‘beneficial’ zijn voor werkgevers. Zeker in onze verzadigde arbeidsmarkt mag je een sterke kandidaat toch echt niet door je vingers laten glippen!
Beoordeel kandidaten op hun vaardigheden en ervaring
Want wees eerlijk, een werkonderbreking zegt weinig of niks over de competenties van een kandidaat. Vaak is er zelfs een hele goede reden voor dat gat in zijn cv. Als de kandidaat bijvoorbeeld tijdens het gat vrijwilligerswerk heeft gedaan, een opleiding heeft gevolgd of heeft gereisd, dan kan dit aantonen dat de kandidaat proactief is, nieuwe vaardigheden heeft geleerd, of zichzelf heeft ontwikkeld op andere gebieden. Denk aan …
- familieverantwoordelijkheden, zoals zorg voor een (zieke) ouder of kinderopvang
- gezondheidsproblemen
- studie –de kandidaat wilde nieuwe vaardigheden leren of bereidde zich voor op een carrièreswitch
- sabbatical
- een grote verandering, zoals een verhuis
Focus je dus in de eerste plaats op de relevante ervaring en de skills van een kandidaat. Beoordeel iedereen op dezelfde manier en stel vooral gedragsgerelateerde vragen. Kijk naar de werkervaring en prestaties van de kandidaat voor en na het gat, in plaats van de duur van de werkervaring. Als de kandidaat relevant werk heeft verricht voor het gat en daarna weer relevant werk heeft verricht, dan is het gat misschien minder belangrijk. Daarmee onderzoek je of de kandidaat niet alleen de vereiste hard skills onder de knie heeft, maar ook of hij over de juiste soft skills beschikt.
Geen idee hoe je dat aanpakt? In onze Ultieme Interviewguide verzamelden we voor jou alle informatie én concrete vragen over de bevraging van de soft skills.
Een tipje van de sluier: vraag bijvoorbeeld naar een uitdagende situatie op het werk, op school of in een vrijwilligersrol waarmee de kandidaat te maken kreeg. Hoe hij reageerde en wat was het resultaat? Beoordeel elke kandidaat op dezelfde manier en stel vooral gedragsgerelateerde vragen.
Gaat het om een technische functie? Hou er rekening mee dat technologie snel verandert. Je wil dus ook weten of de kandidaat nog mee is met de nieuwste evoluties en trends. Is dat niet zo, beschikt hij dan over de vaardigheden om snel weer up-to-date te geraken? Geef de kandidaat in ieder geval àltijd de kans om het gat uit te leggen.
De werkonderbreking: benoem de olifant in de kamer
Oké, de kandidaat is geschikt voor de functie. Nu kan je vragen stellen over zijn werkonderbreking. Doe dat wel op een zorgvuldige manier, en hou rekening met de wettelijke en ethische beperkingen rond bepaalde onderwerpen.
Houd je vragen eenvoudig en open: “Ik zie dat je in je cv een periode van werkloosheid hebt. Wat kan je me daarover vertellen?” Luister goed naar het antwoord: om welke reden nam de kandidaat een pauze? Waarom wil hij nu opnieuw aan de slag? Ontdek je informatie die je meer vertelt over de motivatie en betrouwbaarheid van de kandidaat? Wees bereid om flexibel te zijn met betrekking tot het gat in het cv.
Als de kandidaat de juiste vaardigheden en ervaring heeft voor de functie en een goede motivatie heeft om terug te keren naar het werk, kan het gat in het cv minder belangrijk zijn dan andere kwalificaties van de kandidaat. Ken je de reden van de kandidaat voor de werkonderbreking? Gebruik dan je gezond verstand voor eventuele vervolgvragen. Was de onderbreking het gevolg van een terugkeer naar school, vraag dan bijvoorbeeld:
- Waarom besloot je opnieuw een opleiding te volgen?
- Wilde je professionele vaardigheden versterken of keek je al uit naar een carrièreswitch?
- Welke nieuwe vaardigheden verwierf je tijdens de opleiding?
Let op: onderbrak de kandidaat zijn job om een persoonlijke reden – zoals een nieuwe baby, een ziek familielid of eigen gezondheidsproblemen? Dan is het ongepast en zelfs onwettelijk om daarop door te vragen. Die informatie is niet relevant om te beoordelen of iemand geschikt is voor een job. Onderwerpen die je niet mag bespreken: werkonbekwaamheid, zwangerschap, familie status, of andere onderwerpen met persoonlijke kenmerken. Zelfs er indirect vragen over stellen is uit den boze.
Een finale tip voor een gat in het cv?
De meeste mensen gaan risico’s liever uit de weg. Daardoor blijven ze vaak blind voor potentieel. Dit geldt zeker ook in rekrutering. Soms moeten we de focus durven verleggen van risico naar potentieel. Het is belangrijk om niet te snel conclusies te trekken en de kandidaat een eerlijke kans te geven om zijn verhaal te vertellen. Als je deze dingen in je achterhoofd houdt, kan je als recruiter de beste kandidaten selecteren en het succes van de organisatie aanzienlijk vergroten.
Conclusie: kijk verder dan het cv
Omgaan met een gat in het cv van een kandidaat is een belangrijke vaardigheid voor recruiters. Door open te blijven communiceren met de kandidaat en te kijken naar het grotere plaatje van hun ervaringen en vaardigheden, kunnen recruiters het potentieel van een kandidaat beter inschatten en beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie.
Meer gratis kennis?
Schrijf je in voor onze learning lunches
Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!
Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.
Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.
Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.