6 tips voor een vlot interview met een introverte kandidaat

De introverte kandidaat succesvol interviewen

6 tips voor een vlot interview


De bankspringers en vlotte babbelaars slagen er gemakkelijker in om tijdens een jobinterview een goede eerste indruk achter te laten. Ze antwoorden snel en met een kwinkslag op je vragen, of charmeren je met hun smalltalk. Maar je krijgt ook kandidaten voor je die meer bedachtzaam en stiller zijn of die gereserveerder overkomen. De introverte kandidaat vraagt daarom om een andere aanpak van de recruiter. 6 tips voor succesvol interviewen van alle soorten kandidaten lees je hier.

Met een goede aanpak krijgt ook de introvertere kandidaat ook een faire kans tijdens een sollicitatiegesprek. Dingen zoals “Neem eens een kaart uit deze stapel waardenkaartjes en vertel me hoe je die waarde interpreteert en waarom ze belangrijk is.”, kunnen eigenlijk niet. Hier gruwelen we zelfs van. Het idee dat een volwassen persoon een kaart uit een stapel moet nemen? Hallo, lagere school! En dat hij dan daaraan ook verhaal moet ophangen waarin hij het hoe en waarom verklaart. Nee. Echt: nee. 

Tijdens onze carrière zagen we de meest gekke vragen passeren. En wat denk je van deze – echt gestelde – toppers:  

  • Vertel eens een mop. 
  • Ik ga met mijn partner op verlof. Welke bestemming raad je ons aan? 
  • Op ons personeelsfeest dansen we graag de polonaise. Waar ga jij staan: vooraan, in het midden of ergens helemaal achteraan? 
  • Je komt thuis en je hele huis ligt vol pingpongballen. Wat doe je? 
  • Welk elektrisch toestel zou je willen zijn en waarom? 

 
Akkoord, misschien zijn deze bedoeld om de creativiteit van de kandidaat op de proef te stellen. Of wil de recruiter testen hoe iemand reageert op onverwachte situaties. Maar zelfs als ze een doel hebben, zijn het vooral de vlotte praters die daar voordeel uit halen. En dan is het aan professionele recruiters om zich niet te snel te laten inpakken door de smooth talkers, maar ook meer introverte of teruggetrokken kandidaten een kans te geven.  

Stil of welbespraakt: wie is de beste kandidaat?

Daarnaast zijn er ook mensen die energie krijgen van rust en alleen zijn. Ze vinden holle interacties met (onbekende) mensen vermoeiend. Een jobinterview kan daarom voor introverte kandidaten een zware opgave zijn. 

Succesvol interviewen: ook introverten verdienen een eerlijke kans.
Introverte kandidaten verdienen gelijke kansen op een jobinterview.

Niet iedereen houdt van smalltalk  

Vaak merk je dat al als je de kandidaat bij de receptie ophaalt: hij is stiller, en misschien wat meer gereserveerd. Dus probeer je het ijs te breken door smalltalk. En hoewel smalltalk bedoeld is om een kandidaat op zijn gemak te stellen, hebben ze sommige mensen een averechts effect. De korte antwoorden die je krijgt, hebben dan niets te maken met (on)beleefdheid. Misschien ziet iemand het nut er gewoon iet van in om je te vertellen ‘dat hij het goed gevonden heeft, ja’.  

Jezelf verkopen? Nee, dank je! 

Geeft een kandidaat een gebrekkige sales pitch, dan betekent dat niet altijd dat hij niet enthousiast is. Of dat hij niet geschikt is voor de job. Misschien staat hij gewoon niet graag in de schijnwerpers. Een introverte kandidaat valt daarom vaker uit de boot.

Het duurt soms wat langer voor je een antwoord krijgt 

Wie wat langer nadenkt voor hij antwoordt, lijkt minder zelfverzekerd. Vergis je niet. Dat is echt niet altijd zo. Misschien overrompelde de vraag de kandidaat, of wil hij zijn antwoord eerst netjes structureren in zijn hoofd.  

Als interviewer heb je de kracht om het gesprek te sturen en ervoor te zorgen dat ook een meer introverte kandidaat de beste kansen krijgt. Hoe je dat doet? Met deze zes tips helpen we jou (en je kandidaten) al een eind op weg.  

6 technieken voor succesvol interviewen

1. Geef kandidaten de kans om zich voor te bereiden 

Een voorbereid man is er twee waard. Een voorbereide vrouw drie. Zoiets, toch. 
Stuur je kandidaten op voorhand informatie. Zo weten ze wat van hen verwacht wordt en kunnen ze zich voorbereiden. De kans dat een (introverte) kandidaat panikeert als hij on the spot een voorbeeld of scherp antwoord moet geven, verkleint daardoor drastisch. 

2. Standaardiseer het proces  

Een consistent en gestructureerd interview levert altijd een eerlijker proces op. Alle kandidaten krijgen dezelfde kans om hun capaciteiten te tonen. Gedaan met louter dat buikgevoel volgen en ingepakt worden door charmante en vlotte praters.   

3. Stel de juiste vragen 

Dat kan alleen als je op voorhand duidelijk hebt omschreven welke kennis, ervaringen of competenties je zoekt. Schrijf samen met de hiring manager een ideaal kandidaatprofiel uit en stem je vragen daarop af. Iedere kandidaat krijgt zo dezelfde vragen voorgeschoteld. Daardoor kan je correct benchmarken. 

4. Vraag door 

 Vind je het antwoord onvoldoende, vraag dan zeker door en graaf dieper naar meer informatie. Succesvol interviewen betekent dat je niet één, maar soms wel vijf keer doorvraagt. Het is essentieel dat je volledig begrijpt wat de kandidaat wil zeggen.

5. Laat stiltes toe 

Onervaren interviewers doen vaak hun uiterste best om ongemakkelijke stiltes te vermijden en praten de stiltes vol. Niet doen. Zeker niet bij stillere of meer introverte kandidaten. Geef sollicitanten de tijd om na te denken over je vragen en een antwoord te formuleren. Je zal zien dat dat loont en dat de introverte kandidaat meer zal openbloeien.

6. Wees objectief 

Luister actief en maak notities tijdens het interview. Laat veronderstellingen achterwegen. Bekijk achteraf je aantekeningen en benchmark de antwoorden van je kandidaat tegen de criteria waarnaar je op zoek bent. Of iemand extravert of introvert is, maakt dan niet uit. Je beoordeelt elke kandidaat objectief, op basis van de functievereisten.  

Succesvol interviewen betekent dus: je bewust zijn van vooroordelen die bij iedereen de kop opsteken, kennis hebben van de schillende soorten vragen en structuur aanbrengen in het selectieproces. Humor kan en mag altijd, maar laat de gekheid maar even op het stokje zitten tijdens je interview.

Conclusie: de introverte kandidaat is een potentiële parel die je niet mag missen

Voor recruiters is het belangrijk om introverte kandidaten tijdens het interviewproces op een andere manier te benaderen dan extraverte kandidaten. Door hun stille en gereserveerde aard kunnen ze misschien minder opvallen, maar introverte kandidaten hebben vaak unieke en waardevolle vaardigheden die van pas kunnen komen in een team. Als recruiter is het je taak om de introverte kandidaat op zijn gemak te stellen en een ontspannen sfeer te creëren tijdens het gesprek.

Open vragen stellen, een comfortabele omgeving creëren en de kandidaat ruimte te geven om na te denken voordat ze antwoorden zijn je stokpaardjes. Door deze aanpak toe te passen, kan je een beter beeld krijgen van de kwalificaties en vaardigheden van de kandidaat en mogelijk een introverte kandidaat aannemen die anders over het hoofd gezien zou worden.

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten