6 onmisbare recruitment tools

Vlot rekruteren? Met deze toolbox win je tijd!

Kandidaten zoeken, screenen en interviewen. Er kruipt heel wat tijd in het vinden van een goede match. Gelukkig bestaan er heel wat interessante tools die je als recruiter kunnen helpen. In deze blog verzamelen we voor jou 6 onmisbare recruitment tools. Ready, set, go! 

1. Boolean search

Oké. Je zoekt een kandidaat voor een openstaande functie. Maar hoe vind je op dat wereldwijde web nu die ene witte raaf? Met boolean search filter je de interessantste kandidaten uit je LinkedIn netwerk, Google of CRM. Gewoon, door drie kleine woorden te gebruiken: AND, OR, NOT. Deze woorden noemt men boolean operators.

Hoe werkt boolean search?


Stel: je bent op zoek naar een schrijver. Dan typ je in Google search schrijver in. En in een fractie van een seconde loopt je scherm vol met resultaten. Over schrijven, een boek schrijven, je levensverhaal schrijven, opleidingen en boeken over schrijven zelf. Begin dan maar eens te zoeken… Met de drie boolean search operators vereng of verbreed je het resultaat.  

Zo kan je AND toevoegen aan je zoekopdracht: Schrijver AND writer AND copywriter AND storyteller. Of misschien zoek je een kandidaat die wel schrijver, maar geen ghostwriter is. Dan wordt je zoekopdracht Schrijver AND copywriter AND storyteller NOT ghostwriter. Je krijgt dan alle resultaten te zien van schrijvers die geen ghostwriter zijn. En wil je je zoekopdracht breder maken? Dan voeg je OR toe. Copywriter OR schrijver OR ghostwriter OR redacteur. Het resultaat: alle personen (of websites) die scoren op een van deze termen. Nog toffer: er bestaat ook een tool die boolean search nog gemakkelijker maakt! 

2. Hiretual 

Dankzij AI en Deep Learning schotelt Hiretual je de beste kandidaten voor. Deze cloudgebaseerde tool verzamelt relevante profielen en toont je hun vaardigheden en contactgegevens. Een extra troef: in het programma verzamel je heel gemakkelijk informatie en deel je die al even eenvoudig met je team. Je volgt er ook alle stappen van het rekruteringsproces mee op. Alles op één plaats, dus. Makkelijker kan bijna niet! 

Waarom hiretuel ook deel uitmaakt van onze een onmisbare recruitment tools: ze hebben een online boolean builder. Dat wil zeggen dat jij hier the fast lane naar boolean zoekopdrachten kan nemen!

TRA: onmisbare recruitment tools
Onmisbare recruitment tools? De boolean builder van hireEZ is er eentje van.


3. Intelligent Search 


Goed, je hebt een paar interessante kandidaten gevonden waarover je graag meer wil te weten komen. Met de Google Chrome-extensie Intelligent Search check je in 1-2-3 het Facebookprofiel, het Twitteraccount of de LinkedIn-pagina van een kandidaat. Je krijgt een handig overzicht van alle openbare informatie: naam, leeftijd, woonplaats, vrienden en zelfs de groepen waarvan een kandidaat lid is.

Interessant als je op zoek bent naar meer achtergrondinfo, maar ook een handig hulpmiddel om mensen met een bepaalde interesse te vinden: zoek je een kandidaat met een passie voor koken? Check de Facebookgroepen. Iemand nodig met interesse in filosofie? Check de Facebookgroepen. Recruiter zoekt recruiter? Juist…Facebookgroepen. 

4. 4V-methode® 


Bon, je hebt je kandidaten uitgebreid gecheckt. En een paar mensen wil je toch graag eens ontmoeten, dus nodig je hen uit voor een gesprek. Maar hoe pak je zo’n gesprek aan? Professioneel, maar toch vlot. Spontaan, en toch gestructureerd? 

Onze zelf ontwikkelde 4V-methode® is de perfecte tool voor een efficiënt sollicitatiegesprek en biedt recruiters een houvast. Het helpt je om alle belangrijke vragen te stellen, terwijl het interview toch organisch verloopt. Geen geforceerde ondervraging, geen vervelende stiltes. Wel een aanpak die tot resultaat leidt en daarom opgenomen in onze lijst van onmisbare recruitment tools.

Door de vier thema’s te doorlopen, verzamel je de informatie die je nodig hebt om een kandidaat te kunnen beoordelen: 

 1. Voorstelling  
  Breek het ijs met wat eenvoudige vragen. Stel jezelf voor en vraag aan de kandidaat om hetzelfde te doen. Peil naar de motivatie van de kandidaat.  
 1. Verworven kennis 
  Overloop welke taken en verantwoordelijkheden de kandidaat in zijn huidige functie allemaal heeft.  Onderzoek over welke hard skills de kandidaat beschikt. 
 1. Vaardigheden 
  Beschikt de kandidaat over de noodzakelijke soft skills voor de job – of is er groeipotentieel? Gebruik de STARR-methode voor concrete voorbeelden. 
 1. Verwachtingen 
  Bespreek de verwachtingen van de kandidaat en overloop de verwachtingen die je als hiring manager of recruiter hebt.  

5. LinkedIn 


Rekruteren zonder LinkedIn te gebruiken? Dat is bijna onmogelijk! Met LinkedIn Recruiter vind je in no-time de beste kandidaten, connecteer je met hen en volg je hen verder op. En allemaal op één platform. Hoe gemakkelijk is dat?  

Trouwens, ook de andere tools van LinkedIn Talent Solutions zijn de moeite waard. Zo neem je betere recruitment beslissingen op basis van realtime data, plaats je in een paar clicks vacatures en hou je aangeworven medewerkers gemotiveerd met interessante trainingen. LinkedIn is een platform dat continu verandert en optimaliseert. Jouw kennis up-to-date houden is heel gemakkelijk met onze training LinkedIn Recruitment.

LinkedIn training bij The Recruiters Academy
Iedereen kent Linkedin maar weinigen kunnen echt het volledige potentieel van Linkedin benutten. Wist je dat Linkedin momenteel 766 miljoen leden heeft? Allemaal latent werkzoekenden die binnen handbereik zijn! Maar hoe val jij nu op tussen die 766 miljoen? Dat vertelt onze trainer Alwin je in de opleiding.

6. Het Ultieme SMARTbook voor soft skills

Je hebt je kandidaat gevonden, fantastisch! Tijdens een selectiegesprek ga je dieper in op wat hij in zijn cv schreef, peil je naar zijn motivatie en onderzoek je of er een match is tussen de kandidaat en de job.  

Komen zijn kennis en competenties overeen met wat er in de functieomschrijving staat?Competenties bevragen is niet zo gemakkelijk. Voor de hard skills kan je kijken naar de opleidingen of ervaring. Maar wat met de soft skills? Hoe kom je te weten of je kandidaat inderdaad zo’n teamplayer is, of hij goed kan leidinggeven en mensen kan motiveren? 

Fear not, help is on the way! In onze het Ultieme SMARTbook voor soft skills verzamelen we meer dan 300 interviewvragen, gesorteerd per soft skill. Daardoor heb je altijd de juiste interviewvragen op zak. Alles wat jij nog hoeft te doen, is je lijstje van de niet-te-onderhandelen soft skills erbij nemen en naar de juiste pagina gaan in het boek.

Conclusie: een recruiter kan niet zonder slimme tools

Het gebruik van deze tools kan het verschil maken tussen het vinden van de juiste kandidaat voor de functie en het aannemen van iemand die uiteindelijk niet geschikt blijkt te zijn. Door gebruik te maken van slimme en goede tools zoals applicant tracking systemen, talent management software en sourcing tools, vergroot je de kans dat je de beste kandidaat voor de functie vindt.

Bovendien helpen deze tools je om het wervingsproces te stroomlijnen, zodat je meer tijd hebt om je te concentreren op de kandidaten die het meest veelbelovend zijn. Dit kan de efficiëntie van het hele wervingsproces verhogen, waardoor je meer tijd hebt om je te richten op andere belangrijke taken. Kortom, het gebruik van slimme en goede tools is van groot belang bij het vinden van goede kandidaten.

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten