blog_Jasna2

Een goede recruiter leert nog elke dag bij

From the field: Jasna Pozna – Business Manager bij Talent2Test

Jasna Pozna is Business Manager bij Talent2Test, een dochteronderneming van Talent-IT. Talent2Test helpt bedrijven bij het vinden van de juiste softwaretesters. Op een persoonlijke en klantgerichte manier, en via een traject op maat. Die waarden trekt Jasna ook door in haar persoonlijke visie op IT- recruitment.

In IT sinds Y2K en de transformatie naar recruiter

“Sinds 2000 werk ik al in deze business, al een hele tijd. Dat ik in IT-recruitment zou terechtkomen, had ik na mijn opleiding rechten niet meteen verwacht. Ik werd nieuwsgierig naar de sector doordat een vriendin me erover vertelde. En na wat wikken en wegen, waagde ik de sprong.”

“Dat was dus best spannend, en ik heb me goed moeten inwerken. Ik had geen kennis van IT en van recruitment wist ik al even weinig. Maar ik ben er helemaal ingedoken. Om twee grote redenen: in de eerste plaats ben ik ongelooflijk benieuwd naar het verhaal dat mensen te vertellen hebben – zowel kandidaten als klanten met hun projecten. Met alle techniek daarrond. En dat is een tweede reden, de IT-wereld is ongelooflijk boeiend en geweldig divers. Ik heb intussen al heel wat rollen opgenomen in de sector, maar ik bleef altijd wel binnen IT-recruitment.”

“De samenwerking met The Recruiters Academy is voor ons een belangrijke stap. We hopen dat we de volgende jaren vaker kunnen samenwerken en onze recruiters nog sterker kunnen maken.”

Jasna Pozna – Business Manager bij Talent2Test

Talent-IT & Talent2Test

“Veertien jaar geleden richtten we met een vier experts Talent-IT op. Echt vanuit het niets: we hadden een kantoor nodig, moesten klanten opsnorren en de kanalen bepalen waarlangs we wilden communiceren. Bij de verdeling van de rollen koos ik natuurlijk voor rekrutering – en ik kreeg er de back office bij. Na een paar jaar kwam er een office manager, die de backoffice overnam. Ik concentreer me sindsdien volledig op recruitment.”

Voor mij is rekrutering een vorm van sales

Jasna Pozna – Business Manager bij Talent2Test

“Voor mij is rekrutering een vorm van sales. Want zowel naar klanten als naar consultants en kandidaten, wil je ‘verkopen’: de ideale kandidaat of de meest geschikte functie. Daardoor ben ik op termijn ook in een meer commerciële rol terechtgekomen. Nu ben ik – naast mijn job binnen werving en selectie bij Talent-IT – verantwoordelijk voor Talent2Test, onze nieuwe start-up.”

“Ook daar startten we van nul en intussen werken er zo’n 25 mensen bij Talent2Test. We richten ons op de niche van softwaretesters. Anders dan bij Talent-IT, waar we over het hele domein van IT zoeken naar de beste kandidaten en de beste matches: van helpdeskmedewerkers en analisten, tot enterprise architecten en projectmanagers.”

blog_Jasna

Jasna Pozna

Business Manager Talent2Test

Elk profiel is te vinden

“Onze IT-recruiters moeten echt het hele scala aan functies binnen IT kennen. Dat betekent dat ze constant moeten blijven bijleren. Dat is bij mij ook zo: nog altijd komen er aanvragen binnen voor functies die ik niet ken. Dan begin ik dat meteen te onderzoeken en te bestuderen. En ik spreek met veel mensen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste als recruiter zijnde: luisteren naar en babbelen met mensen. Ik raad het beginnende recruiters ook altijd aan: doe zoveel mogelijk telefoontjes, leer bij van gesprekken met experts in een domein.”

“Als je dan weet wat de functie inhoudt, kan je op zoek naar de ideale match. En ik ben ervan overtuigd: elk profiel is te vinden. Er is niet altijd een 100%-match, maar iemand die voor 80% past, vind je wel. Dat is soms hard zoeken en dat is een uitdaging in deze job: doorzetten tot je dé kandidaat gevonden hebt.”

“Voor sommige profielen vind je heel veel geschikte kandidaten. Maar dat zijn ook de mensen die door veel recruiters worden gecontacteerd. Dan is het vooral je charme die hen over de streep kan trekken. Niet alleen wil je weten of die persoon in aanmerking komt voor een functie, hij moet dan ook nog voor jou kiezen. Daarom investeer ik ook heel veel in relaties opbouwen. Je weet nooit wie je op termijn kan matchen met een vacature.”

Recruiter zijn is een topjob. Maar het is moeilijk om er de goeie mensen voor te vinden – en te houden

Jasna Pozna – Business Manager bij Talent2Test

“Naast die makkelijk te vinden profielen zijn er ook nog de witte raven, de IT’ers die amper te vinden zijn. Dat vind ik de tofste opdrachten en als je dan toch de perfecte match vindt…dan is dat fantastisch. Soms moet je daarvoor serieus out of the box denken, en bijvoorbeeld via andere kanalen op zoek gaan. Dat proberen we hier ook te leren aan nieuwe recruiters: iedereen kan scenario’s volgen, maar een echte recruiter is iemand die blijft graven tot hij beet heeft.”

Recruiter, een topjob

“Recruiter zijn is een topjob. En toch het is moeilijk om er de goeie mensen voor te vinden – en te houden. Je leert ongelooflijk veel over heel wat domeinen. Je leert bedrijven kennen, legt contacten met boeiende mensen. Ik vind het een geweldige job.”

“Voor veel mensen is rekrutering iets wat ze maar een tijdje willen doen, van waaruit ze willen doorgroeien. En dat is zo jammer. Want het duurt zeker vijf à tien jaar eer je alles onder de knie hebt. Je moet het allemaal al doende leren, er bestaat geen opleiding tot recruiter. Daarom werven we bij Talent2Test en bij Talent-IT ook schoolverlaters aan en andere interessante mensen die interesse hebben in recruitment. We leiden hen dan zelf op, in onze junior classes.”

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten