Opleiding volgen? Zo overtuig je je leidinggevende!

Je vond een toptraining in onze opleidingskalender die je héél graag wil volgen. Hoe overtuig je je leidinggevende ervan dat je je mag inschrijven? Bespaar je leidinggevende tijd door al goed onderzoek te doen naar de inhoud, tijdsbesteding en transformatie van de opleiding. En met deze 3 tips krijg jij in no time een go!

1. De opleiding past in je professionele toekomst

Voor je naar je leidinggevende stapt, schrijf je best eerst goed uit welk professioneel pad jij binnen je organisatie wil bewandelen. Waar wil jij binnen twee, vijf of tien jaar staan? En op welke manier past deze opleiding in die plannen? Zet alles voor jezelf op een rijtje, pak er verslagen van gesprekken uit de hr-cyclus even terug bij. Welke doelen hebben jullie toen besproken en welke opleidingsopties? En misschien vind je ook extra info in je functieomschrijving.

Zorg ervoor dat je heel goed weet waarover de opleiding gaat: welke kennis of vaardigheden kan je versterken? En welke daarvan kan je inzetten in je huidige of toekomstige job? Vind je die informatie niet online, bel of mail dan even naar de organisator voor meer informatie. Ze zullen je met plezier een overzicht van de leerdoelen of een korte inhoudstafel bezorgen. 

Heb je dat allemaal helder – en past je opleiding daarbinnen – dan heb je een sterk argument om je baas te overtuigen!

2.  Wat je daar leert, versterkt de onderneming

Een training volgen voor je persoonlijke ontwikkeling of om ervoor te zorgen dat je je job nog beter kan uitvoeren, is een ding. Kan je aantonen dat de opleiding ook een positieve bijdrage levert aan het bedrijf in zijn geheel, dan heb je nog veel meer kans dat je je mag inschrijven!

  • Zet de kosten van de opleiding tegenover de resultaten. Oké, de training is niet goedkoop, maar nadien zal jullie team bijvoorbeeld beter kunnen samenwerken, doe jij je werk efficiënter of leveren je inspanningen meer of betere resultaten op. 
  • De nieuwe kennis of vaardigheden passen binnen de toekomstvisie van de onderneming. Misschien kunnen jullie nu eindelijk dat nieuwe project opstarten en help je je bedrijf mee klaarstomen voor de toekomst!
  • Geef referenties. Ken je iemand die de opleiding volgde en daar enthousiast over was? Vertel je leidinggevende wat het opleverde.

Benadruk dat je tijd hebt gestoken in het zorgvuldig uitkiezen van de training. Geef je leidinggevende een inkijk in de “waarom” achter jouw opleidingsvraag. Je wil niet impulsief eens een dagje weg van kantoor of een aantal uur naar video’s staren achter je computer. Nee, je bent ambitieus en je ziet verschillende groeimogelijkheden voor jouw team als je de opleiding kan volgen.

3. “Ja, maar…” Weerleg mogelijke bezwaren

“Te duur”, “We kunnen je hier nu echt niet missen, het is te druk!” of “Ja, en wat als je na die opleiding hier weggaat?”

Sta op voorhand stil bij de mogelijke bezwaren die je leidinggevende kan hebben. De kostprijs kan je rechtvaardigen door een berekening te maken van de ‘opbrengst’ van de opleiding, zowel in geld als in efficiëntie, toekomst of teamwerking. Oh, en weet je dat je voor heel wat opleidingen subsidies kan aanvragen? Denk aan de kmo-portefeuille of Vlaams Opleidingsverlof (VOV)

En ja, natuurlijk is het druk. Dat is het altijd. Het zal nooit rustig zijn en er staat altijd wel een of ander project klaar. Maar investeren in een bedrijf is investeren in medewerkers. Stilstaan is achteruit gaan, toch? Wel, dan is een opleiding volgen om je kennis bij te schaven of nieuwe skills op te doen, de manier om vooruit te gaan. De kennis die je opdoet kan je meteen inzetten – en zo wordt het werk een stuk sneller, makkelijker, efficiënter, je kan de lijst dik aanvullen met bijvoeglijke naamwoorden die je case staven.

En is je leidinggevende bang dat je na de opleiding andere horizonten opzoekt? Well, dan kunnen we het niet beter zeggen dan Richard Branson:

"Train people well enough so they can leave. They can leave, but treat them well enough so they don't want to." - Richard Branson over opleidingen voor werknemers

Heb je vragen over van een van onze opleidingen?

Neem een kijkje op onze trainingskalender en schrijf je – na een fijn gesprek met je leidinggevende – in voor een toptraining!

Bel ons op +32 498 72 23 16 (Patricia Oeyen) of stuur ons een berichtje. 

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten