blog_warfortalentcover

Welkom in de nieuwe War for Talent

Over een sterk merk, ruim denken en digitaal rekruteren 

Alles was simpeler vroeger, ook rekruteren. Je publiceerde een wervingsadvertentie in de krant of postte een vacature op een jobboard… en wachtte geduldig tot kandidaten zich kwamen aanbieden. Gelukkig zijn die saaie tijden voorbij! Vandaag gaan recruiters proactief op zoek naar kandidaten en binden ze hen actief aan een bedrijf. Welkom in de nieuwe War for Talent.

Wie vandaag reactief handelt, komt te laat aan de feestdis. De war for talent woedt onverminderd voort en veel bedrijven zitten met de handen in het haar omdat ze geen geschikte kandidaten vinden. Talent is steeds schaarser, veeleisender en minder loyaal. Veel bedrijven vissen trouwens in dezelfde vijver en pikken kandidaten steeds vroeger op – vaak al vanaf de schoolbanken. 

Talent identificeren en een relatie opbouwen met kandidaten doe je tegenwoordig nog vóór je een vacature publiceert. Laten we eerlijk zijn, die zoektocht en het netwerken dat daarbij hoort, behoren tot de standaardactiviteiten van een professionele recruiter. Een sterke positie innemen in de war for talent is een echte uitdaging. Je LinkedIn profiel updaten en vervolledigen is trouwens een ideale manier om goed uit de startblokken te schieten.

Digitaal rekruteren is het nieuwe normaal 

Tijd dus voor Het Nieuwe Rekruteren! En daarin is de gedigitaliseerde wereld een belangrijke game changer. Dankzij sociale media nemen de mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan explosief toe. Het bereik van je boodschap en de reactiesnelheid van je doelgroep volgen genadeloos dat explosieve tempo. Vergeet de gedachte dat een kandidaat even moet wachten op een antwoord. Die tijden zijn voorbij. Stuurt een kandidaat jou een berichtje via Whatsapp na de werkuren, omdat hij nog wat vragen heeft, dan is dat niet abnormaal. 

Artificial Intelligence in rekrutering helpt ons om efficiënter te rekruteren en maakt daarvoor gebruik van automatisatie en machine learning modellen. Een goed hulpmiddel om te war for talent aan te gaan?
Artificial Intelligence in rekrutering helpt ons om efficiënter te rekruteren. Een goed hulpmiddel om te war for talent aan te gaan?

Veel sollicitanten wedden op verschillende paarden tegelijk en wachten niet gewoon af. Ook schrikken ze er niet voor terug om bedrijven tegen mekaar uit te spelen. Snel zijn is de boodschap. En investeren in een goede relatie als jij net die topkandidaat wil binnenhalen., is een must. Er zijn namelijk meer openstaande vacatures dan gekwalificeerde kandidaten om ze in te vullen.

Zoek van binnen naar buiten 

Weet je precies welk profiel je nodig hebt? Dan kan het zoeken beginnen.  Elk zoekproces start intern. Je onderzoekt dus eerst of je al een medewerker in huis hebt die over de gewenste competenties beschikt.  Dit is niet alleen kosten- en tijdsefficiënter, zo stimuleer je ook werknemersretentie en interne jobmobiliteit. Naast talent werven, is talent behouden een belangrijke factor in de War for Talent.

Werknemers blijken vaker dan vroeger geneigd te zijn om van job te veranderen als er een beter aanbod wordt gedaan. Door werknemers te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en te groeien, kan het bedrijf het talent hen aan zich binden en hun concurrentiepositie versterken.

Communiceer gericht via sociale media om actieve en latente werkzoekers aan te spreken. 

Pas in een volgende fase start je met extern sourcen. Je begint dicht bij huis: je talent pool. Zit daar geen geschikte kandidaat tussen, dan kijk je weer verder. Communiceer intussen ook gericht via sociale media om actieve en latente werkzoekers aan te spreken. 

Latente vs actieve werkzoekers 

75% van mensen de arbeidsmarkt zijn latente werkzoekers. Ze zijn dus niet terug te vinden in databases van rekruteringsbureaus of op jobboards. Beschouw daarom iedereen als potentiële kandidaat in de War for Talent.

Het komt erop aan om in de juiste online en offline kanalen aanwezig te zijn, én de juiste boodschap te versturen. Communiceer authentiek en transparant. En op maat van de doelgroep. Zo doorprikt Gen Y meteen elke marketing bubbel. Vergeet dus bulkmails! Een big-data analyse vooraf helpt je om een goede inschatting te maken waar je de kandidaten kan terugvinden. 

Het Sourcing Superhero traject is in handige modules opgedeeld, zodat je kan pauzeren, terugspoelen en herbekijken wanneer jij wil. Je hebt ook toegang tot de toolbox waarin je alle werkdocumenten kan terugvinden. Je kan dus meteen aan de slag met alles wat je leert.

Word expert in topkandidaten zoeken, vinden én overtuigen.

Ondersteund met een 1 op 1 coaching via 2 live contactmomenten. Jouw trainer gaat samen met jou concreet aan de slag gaat.

Meer info hier

Sourcen of hoe je talent kan vinden 

Zoek proactief naar toptalent. Elke recruiter zal op zoek moeten naar kandidaten, hen aanspreken en hen warm maken voor de job en het bedrijf. Wist je dat zo’n 80% van alle hoger opgeleiden tegenwoordig een profiel heeft op LinkedIn? Daar moet jij dus ook zijn als recruiter. Tenminste als je op zoek bent naar een hoogopgeleide kandidaat. 

Natuurlijk ben jij niet de enige recruiter die gretig zoekt naar de parels in een grote oceaan. Hoe pak je dat aan, sourcen naar toptalent? We leren je er alles over in de gratis masterclass In drie stappen toptalent vinden. De ideale masterclass om je positie in de war for talent te versterken. 

Een sterk werkgeversmerk

Positieve mond-tot-mondreclame heeft volgens onderzoek de beste invloed op de reputatie van een bedrijf. 92% blijkt af te gaan op de aanbevelingen en ervaringen van vrienden of kennissen. Om maar even het contrast in de verf te zetten: 75% hecht geen belang aan reclame en gelooft het zelfs niet.

Een sterk werkgeversmerk is bepalend voor je succes in talent acquisition. Het is de ideale magneet in the war for talent. De Nieuwe Recruiter is tegelijk marketeer die technieken inzet om je uitstraling als topwerkgever te versterken. Een goede branding betrekt je eigen medewerkers. Zij zijn de meest geloofwaardige ambassadeurs. 

Goede ambassadeurs komen automatisch voort uit een gezonde bedrijfscultuur. Uiteraard is bedrijfscultuur niet statisch en vergt het soms wat extra inspanning. Uitvissen waar mensen echt blij van worden is de sleutel tot succes. Geef ze ook gemakkelijk toegang tot manieren om voorwerpen of gebeurtenissen online te delen: fysieke voorwerpen of leuke foto’s op social media die je met één klik verspreid. De nieuwe war for talent draait dus om je mensen centraal zetten en de juiste tools gebruiken voor je bedrijf. En niet te vergeten: geef zelf het goede voorbeeld.

Conclusie:

De huidige competitieve markt waarin het aantrekken van toptalent een uitdaging kan zijn, dringt digitalisering in het rekruteringsproces op. Traditionele rekruteringsmethoden alleen zijn niet langer voldoende. Door digitaal te rekruteren kun je een breder publiek bereiken en efficiënter werken. De War for Talent is een reële uitdaging voor bedrijven en recruiters moeten proactief en strategisch te werk gaan om de beste talenten aan te trekken en te behouden. Het is essentieel om te investeren in technologieën die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste kandidaten en het beheren van sollicitatieprocessen.

Bovendien moet je als recruiter in staat zijn om in te spelen op de veranderende behoeften en verwachtingen van sollicitanten en de candidate experience verbeteren. Dit vraagt om een diepgaand begrip van de behoeften en motivaties van kandidaten, het gebruik van nieuwe digitale tools en het investeren in de ontwikkeling van werknemers. Alleen op deze manier kun je de War for Talent winnen en je organisatie voorzien van het beste personeel.

Meer gratis kennis?

Schrijf je in voor onze learning lunches

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten