Van IQ naar EQ: waarom recruiters zich moeten richten op soft skills
Soft skills verdienen een prominente plaats op een jobinterview
Meet Jeanine: de beste in haar vak en drie diploma’s op zak. Ongelooflijk intelligent…maar ook onmogelijk om mee samen te werken. Tja, hoe goed Jeanine ook is, in een bedrijf is ze bitter weinig waard. Een warm pleidooi dus, om tijdens het rekruteringsproces ook aandacht te geven aan de soft skills. Soft skills vertellen jou hoe een kandidaat met anderen en met zijn werk omgaat. Om soft skills te bevragen moet je als recruiter een aantal dingen weten.
De belangrijkste vaardigheden: moeilijk te leren, moeilijk te metenÂ
Sociale vaardigheden – of soft skills of people skills – vertellen jou hoe een kandidaat met anderen en met zijn werk omgaat. Het gaat dan om competenties zoals flexibiliteit, creativiteit, teamspirit, algemene communicatieve vaardigheden of oplossingsgericht denken. Ze zijn belangrijk omdat ze helpen om menselijke relaties uit te bouwen. En die relaties maken iemand meer zichtbaar – op de werkvloer, bijvoorbeeld – wat zijn kansen op vooruitgang vergroot.
En 92% van de recruiters vindt soft skills net zo belangrijk – of zelfs belangrijker – dan harde technische vaardigheden, zo staat het in het Global Talent Trends-rapport van 2019 van LinkedIn. Het is dus interessant om al tijdens het rekruteringsproces te onderzoeken of een kandidaat over de noodzakelijke soft skills beschikt. Maar… Het lastige aan deze vaardigheden is dat ze moeilijk te meten zijn. Anders dan hard skills, dus. Â
Een goede teamplayer zijn is moeilijk aan te leren
Soft skills leer je niet tijdens een korte opleiding. Ze hebben meer te maken met stabielere karakter- of persoonlijkheidskenmerken en kunnen meestal alleen verfijnd worden door eindeloze herhaling of oefening. Heeft het dan zin om een kandidaat aan te nemen die de nodige soft skills niet in zijn rugzak heeft zitten? Â
Misschien wel … Uit een gemeenschappelijke studie van Boston College, Harvard University en de University of Michigan blijkt bijvoorbeeld dat soft skills-training, de productiviteit en retentie met 12 procent verhoogt en zo een rendement op investering van 250 procent oplevert. Â
Meten is weten
Uit het Global Talent Trends-rapport van 2019 van LinkedIn blijkt dan wel dat veel recruiters soft skills belangrijk vinden, maar ook dat 57% van de talent professionals moeite heeft om die skills bij een kandidaat te bevragen en te beoordelen.
Nochtans kunnen we echt niet zonder. Onze werkplek veranderde de afgelopen decennia drastisch. Computers, smartphones en online meetings brachten een heuse revolutie teweeg. Goede communicatievaardigheden zijn dus onontbeerlijk geworden.
De laatste innovaties en ontwikkelingen in AI zorgt voor een verschuiving van taken op de arbeidsmarkt. We zullen ons moeten aanpassen, maar tot op vandaag zijn De R2D2’s van AI nog niet in staat om menselijke vaardigheden aan te leren. Om als mens relevant te blijven, moeten we dus zeker investeren in soft skills.
Beoordeel soft skills via gedragsgerichte interviewvragen 
Welke vaardigheden zijn noodzakelijk om succesvol te zijn in een job? Dat is de eerste vraag waarop je een antwoord moet zoeken. Roep daarbij de hulp in van de hiring manager. Vraag hem om in adjectieven te beschrijven over welke kwaliteiten de ideale kandidaat moet beschikken. Soft skills bevragen doe je door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de functie en de persoon die de hiring manager in gedachte heeft.
Niet gemakkelijk. Gebruik ons SMARTbook voor soft skills als inspiratie. Of draai de vraag om, dat helpt ook: wat wil je zeker niet? Tijdens een jobinterview stel je de kandidaat gedragsgerichte vragen. Vraag naar voorbeelden, een erg interessante en veelgebruikte techniek tijdens het interviewen. Â
 Inspiratie voor gedragsgerichte vragen
- Geef een voorbeeld van een probleem dat je op een creatieve manier hebt opgelost.
- Hoe ziet je ideale werkomgeving er uit?
- Welke manier van communiceren werkt het best voor jou en waarom?
- Hoe bouw je gewoonlijk een relatie op met collega’s en leidinggevenden?
- Vertel over een keer dat je te maken had met iemand ie ‘moeilijk’ deed op je werk. Hoe pakte je die situatie aan?
- Geef een voorbeeld van een moment waarop je hulp of begeleiden nodig had bij een project?
- Hoe denk je dat jouw soft skills kunnen bijdragen in de functie waarvoor je solliciteert?
- Vertel over een keer waarop je communicatieproblemen ervaarde met je manager of collega. Hoe ging je met de situatie om?
Je leest het: gedrag bevragen tijdens een interview levert je alleen winst op. Gedaan met tijd verliezen de ‘verkeerde’ kandidaten en weet welke werkpunten geschikte kandidaten hebben. Enne… veel minder kans om een Jeanine aan te nemen! Hoog tijd dus om soft skills naar de voorgrond te brengen tijdens het wervingsproces.Â
Conclusie: de goede of de geweldige werknemer is beter te onderscheiden
Kort samengevat is het belang van soft skills voor een kandidaat niet te onderschatten. Soft skills kunnen immers het verschil maken tussen een goede en een geweldige werknemer. Door soft skills te bevragen tijdens een jobinterview, krijg je een beter beeld van de kandidaat en zijn of haar potentieel om succesvol te zijn in de functie.
Stel open vragen, wees alert op lichaamstaal en let op de manier waarop de kandidaat communiceert. Zo kan je een beter beeld krijgen van zijn of haar persoonlijkheid en hoe deze kan bijdragen aan het succes van het bedrijf. Onthoud dat soft skills niet zo makkelijk meetbaar zijn als hard skills, maar dat ze even belangrijk zijn om rekening mee te houden tijdens het selectieproces. Door zorgvuldig te bevragen en te observeren, kan je de juiste persoon voor de job vinden.
Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!
Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.
Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.
Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.