Genieten van de kmo-portefeuille of andere subsidie

Alle mogelijkheden op een rijtje

Levenslang leren. Het klinkt niet alleen mooi – die alliteratie! – maar het is ook zo belangrijk. De wereld verandert. Jij verandert. Je job verandert. Wil je bijblijven, nieuwe skills opdoen of gewoon iets helemaal nieuws onder de knie krijgen? Volg een training. En het fijne nieuws: voor heel wat opleidingen en cursussen kan je een subsidie aanvragen of een tussenkomst van de kmo-portefeuille. Ook voor opleidingen bij The Recruiters Academy!

Nam je een kijkje in onze trainingskalender en kreeg je goesting om een van onze opleidingen te volgen? Alright! Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen, want hr-professionals ondersteunen bij levenslang leren is echt onze core business. 

We hebben goed nieuws voor jou: omdat The Recruiters Academy een door Vlaanderen geregistreerde dienstverlener is, kan je een aantal van onze trainingen betalen via de kmo-portefeuille. En er zijn nog andere financiële tussenkomsten mogelijk. We zetten ze graag voor jou op een rijtje.

De kmo-portefeuille

Elke kmo, eenmanszaak, vrije beroeper en zelfstandige (in bijberoep) heeft recht op een tussenkomst via de kmo-portefeuille. Daar zijn uiteraard wel wat voorwaarden aan verbonden, zoals deze:

 • Je volgt een door de kmo-portefeuille erkende opleiding bij een geregistreerde dienstverlener zoals The Recruiters Academy.
 • Je onderneming is ingeschreven in de KBO op het moment dat de training start.
 • Je volgt de training omdat je het huidige of toekomstige functioneren van je organisatie wil verbeteren.

Hoeveel steun je krijgt via de kmo-portefeuille, hangt af van de grootte van je onderneming en is beperkt tot een maximum jaarlijks bedrag. Hoe en voor welke (erkende) opleidingen je dat bedrag inzet, kies je zelf.

 • Kleine ondernemingen krijgen 30% steun binnen het jaarlijks steunplafond van 7.500 euro.
 • Middelgrote ondernemingen krijgen 20% steun binnen het jaarlijks steunplafond van 7.500 euro.

De btw betaal je zelf rechtstreeks aan de opleider. Alle voorwaarden en de aanvraagprocedure vind je op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Opleidingscheques

Ja, ze bestaan nog steeds: de opleidingscheques waarmee je als werknemer of uitzendkracht in Vlaanderen tot de helft van een training kan betalen. Wil je opleidingscheques aanvragen, dan moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Je bent geen zelfstandige. Ben je werknemer en zelfstandige in bijberoep, dan heb je wel recht op opleidingscheques. Let op: je kan voor eenzelfde opleiding opleidingscheques niet combineren met de kmo-portefeuille. 
 • Je ontvangt geen werkloosheidsuitkering.
 • Je werkt niet met een studentenovereenkomst of volgens een arbeidsovereenkomst van minder dan 80 uur per maand (leercontract, IBO, deeltijds werken en leren).

Wil je weten of je voor een opleiding recht hebt op opleidingscheques? Via de simulator ontdek je het in een paar clicks.

Betaald educatief verlof of Vlaams opleidingsverlof (VOV)

Het betaald educatief verlof geeft werknemers het recht om afwezig te zijn op hun werk op het moment dat ze een opleiding volgen. Je hebt er recht op als je aan enkele voorwaarden voldoet:

 • Op het moment dat de opleiding start, werk je voor minstens 50% in een onderneming in het Vlaamse Gewest, en minstens voor een deel daarvan in de privésector. Je hoeft niet in Vlaanderen te wonen.
 • Je volgt een opleiding die erkend is voor tussenkomst door het VOV.
 • Je volgt je opleidingen nauwgezet. Dat betekent dat je voldoende aanwezig bent én dat je de eindproef aflegt. Doe je dat niet, dan kunnen zowel jij als je werkgever gesanctioneerd worden en moet je eventueel (een deel van) de subsidie terugbetalen.

Via de simulator weet je meteen of je in aanmerking komt voor betaald educatief verlof. Alles over het VOV vind je in het online loket van het departement Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid.

Sectorsubsidies

Ondernemingen uit heel – wat sectoren kunnen voor subsidies van opleidingen en trainingen beroep doen op een sectorfonds. Meer informatie staat op de specifieke webpagina’s van die sectorfondsen. Een overzicht daarvan vind je op de website van VLAIO. 

ESF-subsidies

Het Europees Sociaal Fonds subsidieert opleidingstrajecten van kmo’s en grotere ondernemingen, via zogenaamde calls voor opleidingstrajecten rond activering, werkbaar werk, sociale inclusie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, sociale innovatie, levenslang leren of inburgering. Daarop kan je dan als bedrijf intekenen door een projectvoorstel in te sturen. Na een positieve beoordeling kan je starten met je opleidingsproject.

Een overzicht van de openstaande calls vind je op de website van het ESF. 

Werkbaarheidscheques

In de nasleep van de coronacrisis en de verhoogde druk daardoor op werknemers, riep de Vlaamse regering de werkbaarheidscheques in het leven. Tot eind 2022 konden bedrijven zo tot 10.000 euro subsidie krijgen om ‘werk meer werkbaar’ te maken en de arbeidsomstandigheden te verbeteren door hun werknemers bijvoorbeeld extra te ondersteunen bij telewerk.

Of de maatregel ook in 2023 verlengd word, beslist de overheid binnenkort.

Alle info op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/werkbaarheidscheque

Interesse in een van onze trainingen en twijfel je of je in aanmerking komt voor een subsidie?

Bel ons op +32 4 98 72 23 16 (Patricia Oeyen) of stuur ons een bericht via hello@therecruitersacademy.be. We beantwoorden je vragen heel graag!

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten