Interview met Ruud Reusens over het talent spotten en recruiter zijn

Hire for attitude – ik geloof daar heel sterk in als recruiter

From the field: Ruud Reusens – Senior IT-recruiter & Field Manager bij Talent-IT

Ruud Reusens is IT-recruiter & Field Manager bij TALENT-IT, een IT-sourcing company die klanten en IT-specialisten samenbrengt. Zijn visie op hr is er een van empathie, lange termijnrelaties en mensen. Oprechte interesse en potentieel zien in iedereen zijn dingen die bijdrage tot een goed rekruteringsproces. De welbekende “Hire for attitude, train for skills” uitspraak is niet voor niets het stokpaardje van een goede recruiter.

Een mensen-mens in IT

“Ik ben een mensen-mens, sociaal én sociaal geëngageerd. Dat bleek al toen ik klein was en ontwikkelde zich verder tijdens mijn tijd in de jeugdbeweging en jeugdwerking. Ook mijn opleiding stond in het teken van mensen.” Ruud koos voor een opleiding sociologie.

“Toen ik afstudeerde wilde ik me toeleggen op sociaal relevant onderzoek, zoals het onderzoek naar korte cyclische arbeid. Maar ik ontdekte al snel – en op een harde manier – dat de sociale sector weinig geld heeft. In die periode werd ik gebeld door een bedrijf, met de vraag of ik wilde starten als recruiter in de logistieke sector. Die job heb ik even uitgevoerd, maar dat was toch niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Toen kreeg ik telefoon van Talent-IT, om daar te starten. Ik heb niet lang moeten nadenken, werken bij Talent-IT combineerde twee passies: mensen begeleiden om hun droomjob of droomsector te vinden en IT – dat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven.”

Cv’s praten niet.

Ruud Reusens – IT-recruiter & field manager bij Talent-IT

“Dat is intussen 5,5 jaar geleden. In het begin was het echt zoeken. Een goede recruiter is een kameleon, hij moet kunnen switchen tussen verschillende rollen, zich inleven en balanceren. Die zoektocht in het begin is normaal, dat vertel ik ook aan alle jonge hr-professionals. Elk gesprek is anders, er zijn geen vaste scripts. Je moet altijd luisteren en inspelen op de noden van de gesprekspartner. Ik stem mijn manier van praten af op de persoon die tegenover me zit.  

Nieuwsgierig en geïnteresseerd

“Op korte tijd leer je als recruiter heel veel bij en ontmoet je superinteressante mensen. Rekruteren is voor mij echt een passie, een job waarin ik zelf veel kan regelen en op mijn manier doen: ik bepaal waar ik op zoek ga naar kandidaten, wanneer ik dat doe, hoe ik communiceer en wie ik aanspreek. Ik bepaal mijn agenda voor een groot deel zelf.

Zo gebeurt het dat ik om 10 uur bel met een schoolverlater en ’s namiddags aan de telefoon hang met een IT-businessmanager die projecten van 10 miljoen afsluit. Ik kan als recruiter helemaal mezelf zijn, nieuwsgierig als ik van nature ben. Want dat moet een goede recruiter kunnen: verder graven, doorvragen, niet te snel tevreden zijn met een antwoord dat je krijgt.”

Hire for attitude is the way to go!
Hire for attitude is the way to go!

“Recruiters moeten oprecht geïnteresseerd zijn in de mens achter het CV. CV’s praten niet, en iedereen heeft zijn eigen rugzakje en zijn eigen verhaal. Op basis van zo’n papiertje wil ik geen selectie doen. Daarom bel ik kandidaten op en luister ik oprecht naar wat ze te vertellen hebben: ‘Dit is je verhaal op papier, maar vertel nu eens waarom je zus of zo hebt gedaan.’ Goed kunnen luisteren is een onmisbare competentie voor een recruiter. We hebben niet voor niets twee oren en maar een mond.”

Iedereen heeft potentieel

“Door te bellen, weet ik sneller of de kandidaat matcht bij het bedrijf of de functie. En is dat niet zo? Dan hou ik nog wel contact met die persoon. Ik bel hem of haar een paar keer per jaar op, hou de vinger aan de pols. Misschien komt er later nog wel een interessante opportuniteit voorbij, waarvoor die persoon wel de geschikte kandidaat is.”

“De relaties die ik zo opbouw zijn ongelooflijk belangrijk. Ik denk op langere termijn, ik push niet. Ook niet als ik een geschikte kandidaat vind. Dan zeg ik: ‘Denk er even over na en laat me binnen een paar dagen weten wat je beslist hebt.’ Daarmee baken ik wel de grenzen af en maak ik afspraken, maar zonder agressief of manipulatief te zijn.”

Ik kan het niet genoeg benadrukken: If you do the right things, results wil follow

Ruud Reusens – IT recruiter & field manager bij Talent-IT

“Een van de moeilijkste zaken waarmee recruiters te maken hebben, zijn vooroordelen. Ook nu nog gebeurt het dat ik mijn oordeel moet bijsturen na een gesprek. Daarom is alert zijn zo belangrijk. Zo had ik een kandidaat van rond de vijftig, een analist. Hij werkte in grote bedrijven, op hoge functies en ik dacht op basis daarvan dat we een zeer serieus gesprek zouden voeren. Maar toen ik hem tijdens de videocall zag zitten voor een poster van Bob Marley – en hem daarnaar vroeg – bleek dat hij bekende reggae- en ska-artiesten interviewde. Hij stuurde me zelfs een link door naar zijn playlist. Geweldig!”

Hire for attitude, train for skill

“Natuurlijk zoekt elke klant naar dé ideale kandidaat, naar de 100%-match. Maar de kans dat iemand volledig matcht is klein. Dus bekijken we eerst welke hard skills iemand bezit: kan hij werken met java of spring framework. Ja? Dan kunnen we verder met de soft skills. Zo willen we weten of iemand een teamplayer is, of hij vlot kan communiceren en of hij klantvriendelijk is. Je weet na een tijdje welk type kandidaat past bij welke klant. Zo zijn er klanten waarvan ik weet dat ze op zoek zijn naar iemand die in kostuum met das wil komen werken. In een hippe start-up is dat misschien anders.”

Is er 70 à 80% match met de vereiste hard skills en wil hij zich inwerken, dan denk ik dat we een goede kandidaat hebben gevonden. Skills zijn aan te leren. Hire for attitude, train for skills – ik geloof daar heel sterk in.”

Rekruteren is een metier

“Recruitment is een ambacht, een vak apart. Net zoals je goede economen hebt, of copywriters of analisten. De meeste recruiters die ik ken willen mensen helpen de juiste job te vinden. Dat is hun primaire drijfveer. Bij mij ook. Dat ik daarmee geld verdien, is fijn. Maar het is niet de essentie. Zeker binnen Talent-IT dragen we integriteit, luistervaardigheid, empathie, nieuwsgierigheid, oprechtheid, passie en respect hoog in het vaandel.”

“En ook die aandacht voor lange termijnrelaties is ongelooflijk belangrijk. Want de carrièrenoden die mensen tijdens hun leven hebben, veranderen. Ben je jong, dan is vaak de jobinhoud primair: ik wil leren. Loon en locatie zijn dan misschien wat minder belangrijk. Maar voor jonge dertigers met jonge kinderen is die locatie juist wel essentieel.”


“We moeten natuurlijk eerlijk blijven: we zijn geen liefdadigheidsinstelling. We willen mensen plaatsen, kandidaten matchen met functies en bedrijven, targets halen. Maar de nadruk ligt op de kwaliteit van die matches, niet op de kwantiteit. Liever bel ik 5 interessante kandidaten op waarvan er 3 kunnen starten, dan 30 waarvan er dan maar 1 echt matcht. Als je iets graag doet, dan breng je dat ook over op kandidaten en klanten: die recruiter is oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal, die denkt mee na. Ik kan het niet genoeg benadrukken: If you do the right things, results will follow.

Hire for attitude: leer de juiste vragen stellen


Welke vragen zorgen ervoor dat je de kandidaat echt leert kennen en dat je de best mogelijke kandidaat selecteert? Hoe zorg je ervoor dat een selectiegesprek geen kruisverhoor is?

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten