Sofie Van den Branden - Business partner bij The Recruiters Academy en Consultant bij Accord Group

De cirkel is rond: rekruteren van recruiters

From the field: Sofie Van den Branden – Business partner bij The Recruiters Academy en Consultant bij Accord Group

Klanten die vasthouden aan bepaalde procedures die sterk verouderd zijn of vereisten die niet bijdragen tot een duurzame werkgever-werknemer relatie. Als het om rekruteren gaat, is dat de grootste bekommernis van Sofie Van den Branden, collega bij The Recruiters Academy en Accord Group. Anderzijds is op dagelijkse basis gesprekken voeren over mensen hun verhaal, het mooiste aan de job. Een interview met een superhero in recruitment. 

Sofie, vertel, waar start jouw recruitment verhaal?

“Eigenlijk ben ik leerkracht van opleiding. Tijdens de stage werd pas duidelijk dat dit toch niet iets voor mij was. Ik ben toen gaan solliciteren en ik kwam in een administratieve functie terecht, in een klein bedrijf bij 3 mannelijke collega’s. Het bedrijf was actief in de maritieme sector. Ik werd na een tijdje ook ingezet als expediteur. En toen zat ik aan het plafond van de groeimogelijkheden daar. Het werd daarom voor mij te saai. Ik moest de tijd echt doden en dat had voor mij geen zin meer.”

“Twee vriendinnen die in de interimsector werken, zeiden dat HR echt iets voor mij zou zijn. Dan ben ik specifiek op consulent vacatures beginnen solliciteren in de interimsector. Zo ben ik bij Vivaldis in Lier terecht gekomen. Daar ben ik 5 jaar gebleven. Ik heb zoveel geleerd en ook echt heel fijne tijden meegemaakt. Ik mocht een kantoor in Aarschot openen en ik werd uiteindelijk kantoorverantwoordelijke in Lier. Op die 5 jaar heb ik ook hechte vriendschappen gesloten met collega’s.”

“Na mijn eerste bevalling was ik klaar voor een volgende stap. Ik wilde graag intern rekruteren en mensen hun carrière ook echt opvolgen. In de interimsector neemt de klant die opvolging over en ik voelde dat ik daar meer wilde gaan betekenen. Na wat rondkijken botste ik op een vacature met als functietitel: HR superhero. Daar ging ik voluit voor en zo ben ik bij Easy Life HR Manager geworden.”

Hoe ben jij op het pad van The Recruiters Academy gekomen?

“In 2018 kwam Vin, ons nu 4-jarig zoontje. Hij is prematuur geboren en drie weken na zijn geboorte kwam Patricia (Oeyen, co-founder TRA) binnengerold op de neonatologie. We raakten aan de praat over de rollercoaster die we beiden hadden meegemaakt en we merkten meteen dat er een heel goede klik was tussen ons. Je praat dan ook over je werk uiteindelijk. Patricia mocht vroeger naar huis en toen hebben we gezegd dat zouden blijven afspreken. Maar je kent dat hé, mensen spreken vaak zo’n dingen uit maar in realiteit gebeurt dat heel weinig. Twee weken later zaten we toch samen in de Kloosterstraat in Antwerpen een koffietje te drinken, in Kloonies. Met onze buggy’s. Dat zijn we wekelijks beginnen doen tot het einde van ons bevallingsverlof.”

All the way thuis aanwezig zijn of all the way op het werk aanwezig zijn, is voor mij een gouden regel.

Sofie van den branden – business partner bij tra en senior consultant bij accord group

Tijdens die wekelijkse koffie’s, heeft Patricia veel zaadjes geplant om er toe te komen dat ik freelance recruiter ben geworden. Ze vertelde vol passie over recruitment, haar visie, haar businesspartner Hester (Vermeyen, co-founder TRA) en het doel van The Recruiters Academy. Ik was natuurlijk net bevallen en ik kon wel dromen, maar was ook best gelukkig op mijn toenmalige job bij Easy Life. Na de geboorte van onze dochter Liv, zei Patricia nog wat luider dat ik freelancer moest worden. En dat ik heel goed in het TRA team zou passen.

Een inspirerend gesprek met Hester en daarna ook met Fabiaan Van Vrekhem (Accord Group), gaven dat laatste duwtje in de rug. Ik maakte de stap naar zelfstandige en werk momenteel voor TRA en Accord Group. En nu is de cirkel eigenlijk rond: opleiden en rekruteren van recruiters op dagelijkse basis. Bij Accord Group rekruteer ik voor management posities. De combinatie van beide is voor mij ideaal.

Hoe ervaar je werken bij TRA?

“Kort omschreven: leerrijk, uitdagend, heel gedifferentieerd. Hier heb ik het gevoel dat ik kan meegroeien met de organisatie. In een start-up omgeving moeten er veel beslissingen genomen worden. Ik moet en mag ook veel beslissingen nemen. Het vertrouwen in het team is enorm groot en dat is heel leuk werken op die manier.”

“We zijn allemaal partners. We zeggen zelfs altijd dat we allemaal familie zijn, en zo voelt dat ook. Je kan helemaal jezelf zijn daardoor. Iedereen staat open om te luisteren naar de input van anderen. Iedereen is even belangrijk en iedereen wordt serieus genomen. Dat is super waardevol.”

Wat vind je het leukste aan recruitment?

“Het gesprek zelf met een kandidaat vind ik echt top. Tijdens een selectiegesprek of een telefonische screening voel je wanneer je het goed doet als recruiter. Als antwoord op de vraag “Heb je nog vragen?” zeggen ze dan “Nee, maar ik kon echt mezelf zijn en daarover vertellen.” Als mensen zich echt openstellen en echt àlles vertellen, dan weet je dat je een goede match kan maken. De impact daarvan is heel groot.”

“Ik heb veel ervaring met interviewtechnieken: iemand op zijn gemak stellen, ontwapenen, mensen de gelegenheid geven om veel te kunnen vertellen. Daarom geef ik ook de opleiding Interviewtechnieken, samen met Hester. Je zou kunnen zeggen dat dit mijn specialisatie is. Daar ben ik de interimsector ook heel dankbaar voor. Ondertussen heb ik alle soorten profielen gezocht en gesproken.”

“HR en recruitment zijn super boeiend. Als je dat niet zo ervaart, zit je waarschijnlijk niet op je plek. In de juiste bedrijven wordt je als HR-professional aanzien als iemand die advies geeft en specifieke kennis van zaken heeft. Als dat niet zo is moet je misschien overwegen om het bedrijf te verlaten en in te wisselen voor een andere organisatie. Want dan kan er een wereld voor je open gaan.”

Talent vinden vandaag de dag is moeilijker als 10 jaar geleden. Wat is jouw grootste sourcing uitdaging geweest tot nu toe?

“De evolutie is heel sterk voelbaar. Terug plezier vinden in sourcen was mijn grootste uitdaging. Voor TRA had ik daar echt een hekel aan, in alle functies die ik gedaan heb. Zelf gaan searchen was een groot struikelblok geworden. Vooral voor de hogere profielen wachtte ik liever op instroom. Ik ben nochtans echt een pitbull en ik allesbehalve verlegen of gemakzuchtig.

Er wrong gewoon echt iets. Ik vond altijd dezelfde profielen via LinkedIn en ik had hen al 10 keer aangesproken. Vooral als consulent in de interimsector krijg je heel vaak de deur in je gezicht. Als je dan moet gaan sourcen, zit er op voorhand al in je hoofd dat je een dikke vette “nee” gaat krijgen. Je wordt aanzien als een verkoper en niet als een recruiter. En daarom stuurde ik het bericht gewoon al niet meer.

En daarom heb ik weer zin om te beginnen searchen, omdat ik nu weet dat de deur wél open staat als je het goed aanpakt.

Sofie Van den branden – Business partner bij TRA en Senior consultant bij Accord group

Door de opleidingen van The Recruiters Academy weet ik nu beter hoe ik mijn strategie moet inrichten en hoe het totale plaatje bij sourcing eruit ziet. Ik merk nu dat ik die dikke vette “nee” niet meer hoor als ik iemand begin te zoeken. En daarom heb ik weer zin om te beginnen searchen, omdat ik weet dat de deur wel open staat als je het goed aanpakt. Ik weet bijvoorbeeld door goede voorbeelden wat een goed bericht is en hoe ik dat meer onderscheidend kan maken. Ik begrijp ook beter hoe LinkedIn werkt. En ik vind nu dus nieuwe profielen.”

“Ik krijg opmerkelijk meer positieve reacties sinds ik de Sourcing Superhero expert course volgde. Dat wil dus zeggen: ook meer gesprekken. Ik past bijvoorbeeld nooit boolean search toe. We zochten een freelance recruiter voor Zaventem en door een goede boolean string in te geven kwam ik 10 echte straffe profielen tegen. Ik sprak hen aan op de sourcing superhero manier: met de juiste woorden en persoonlijke toets. Ook al waren ze niet beschikbaar momenteel, toch mag ik hen contacteren wanneer hun opdracht afloopt en hebben we een leuk gesprek. Het is lange termijn werk, net omdat je mensen werkt. Daar komt het ook op neer vandaag de dag. Is het niet nu, dan is het morgen, of volgende week of volgende maand.

Wat is jouw beste tip voor recruiters?

“Verder kijken dan het cv. Je bewust worden van vooroordelen en je daar zo goed mogelijk voor te wapenen, zeker in die eerste cruciale stap. Op basis van een papier beslissen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie is iets heel delicaat. Als je twijfelt, bel je sowieso. Als ik over iets twijfel in het leven, betekent dat vaak een “nee”, maar bij een cv telt dat niet.

Een whatsapp of mail kan volledig anders overkomen dan het bedoeld is. En bij een cv is dat ook zo. Er bestaan zoveel meningen over een cv, dat het voor kandidaten niet altijd gemakkelijk is om het goed te doen.”

Is een cv dan nog relevant?

Je hebt iets nodig om je voor te stellen en je interesse kenbaar te maken. Voor sommige vacatures is het handig, zeker bij grote instroom, om een eerste selectie te maken. Iedereen bellen is dan gewoon geen optie. Daarom moet je goed weten wie je zoekt. Ik sta bijvoorbeeld ook open voor een video of dergelijke. Er moet gewoon iets van eerste voorstelling aan te pas komen.

Wat is jouw beste tip als jonge mama voor collega recruiters?

“Een goed team thuis hebben is enorm belangrijk. Goede afspraken maken is echt heilig. In je agenda vastzetten wanneer je beschikbaar bent voor thuis en wanneer als recruiter. All the way thuis aanwezig zijn of all the way op het werk aanwezig zijn, dat is voor mij de gouden tip. Mijn mailbox staat bijvoorbeeld niet op mijn gsm zetten en ik kijk er ook niet als ik in mijn agenda privétijd heb ingepland. Dat hoeft daarom geen typische 9 to 5 te zijn. Soms doe ik ‘s avonds een interview en dan is dat geen probleem, omdat mijn werk en privétijd goed zijn afgelijnd.”

Vergelijkbare berichten