blog_africa

Alles wat ik in België had geleerd over recruitment, kon ik in Afrika overboord gooien

From the field: Senior Talent Acquisition Specialist Thermo Fisher Scientific – Silvie Roelans

Van België, via Malawi naar Noorwegen. Silvie Roelans kent het vak van recruiter als geen ander. “Alles wat ik in België had geleerd over recruitment, kon ik in Afrika overboord gooien. Daar werkt het totaal anders.” Overal waar ze als recruiter werkte, leerde Silvie nieuwe lessen. En die kan ze nog elke dag toepassen. Een interview met een superhero in recruitment. 

First things first: Hoe ben je terechtgekomen in de recruitment business? 

Silvie Roelans: “Alles begon bij mijn interesse in mensen en hun verhalen. Daarom studeerde ik ook journalistiek. Na mijn studies werkte ik een tijdje voor de televisie. Ik deed onder andere de casting voor programma’s als ‘De Pedaalridders’, ‘Met de deur in huis’ en ‘TV-Makelaar’. Leuk werk, maar soms ook echt zwaar. Ik zie mezelf nog zitten in een auto, ergens op de Alpe d’Huez, terwijl het buiten stormde en ik veel te weinig geslapen had. Toen dacht ik: die is niet mijn wereld.” 

“De stap naar uitzendconsulent was verrassend klein. Bij casting doe je eigenlijk hetzelfde: je matcht de juiste persoon met  de juiste show. Je moet mensen goed kunnen inschatten. Ik startte bij Randstad en groeide daar al snel door naar Recruitment Process Outsourcing (RPO). Daar kreeg ik de kans om mee te werken aan een Social Responsibility Program in Malawi.” 

Wat is het verschil met recruitment in België? 

Silvie: “Ik dacht dat ik veel kende over rekruteren, dankzij al mijn opleidingen en ervaringen. Maar in Malawi kon ik niet terugvallen op mijn textbook knowledge. Ik heb daar geleerd om écht tijd te maken voor mensen, om hen te leren kennen en hun situatie te begrijpen.” 

In Afrika heb ik geleerd dat bij recruitment vertrouwen minstens zo belangrijk is als kennis en ervaring 

Silvie Roelans – Senior Talent Acquisition Specialist bij Thermo Fisher Scientific

“De eerste stap in Malawi was een relatie met mijn collega’s en de lokale gemeenschap uitbouwen. Dan pas ontstaat er ruimte voor oplossingen. In België gaat het vaak over snelheid, en over resultaten – zeker in de interimsector: er is veel concurrentie, dus je moet de eerste zijn om een cv door te sturen naar een klant. In Afrika heb ik geleerd dat vertrouwen minstens zo belangrijk is. Vertrouwen van hiring managers, kandidaten en collega’s. Die les pas ik nog elke dag toe.” 

Nu werk je in Noorwegen, hoe verlopen daar de gesprekken? 

Silvie: “Ik vind het fascinerend om de verschillen tussen landen te ontdekken in de recruitment sector. In Noorwegen gaan de gesprekken veel meer over vrije tijd: wat vindt iemand leuk om te doen? In België wordt daar volgens mij veel minder naar gevraagd. 

In recruitment is vertrouwen opbouwen een belangrijke stap in het selectieproces.
In recruitment is vertrouwen opbouwen een belangrijke stap in het selectieproces.

Je vindt het belangrijk om de ander te leren kennen. Gebruik je daarvoor ook de STAR(R)-methode? 

Silvie: “De STAR(R)-methode is handig, maar ik heb geleerd dat het niet overal werkt. Dat heeft te maken met culturele verschillen. In sommige culturen is het not done om je zwakheden op tafel te leggen. Voor een recruiter is het dan soms lastig om in te schatten wat de intrinsieke motivatie van een kandidaat is.” 

We leren minstens zoveel – of misschien zelfs – meer van onze mislukkingen 

Silvie Roelans – Senior Talent Acquisition Specialist bij Thermo Fisher Scientific

Toch wil je dat wel weten, hoe pak je dat dan aan? 

Silvie: “Vaak vertel ik eerst iets over mezelf, om het ijs te breken. Ik ben bijvoorbeeld naar Noorwegen verhuisd. Ik vertel aan kandidaten waar ik tegenaan ben gelopen. Als ze merken dat ik er niet ben voor een beoordeling, maar om hen te helpen, geven ze vaak meer van zichzelf bloot. Kandidaten moeten zich op hun gemak voelen. Een sollicitatiegesprek is altijd spannend.” 

“Wat ik ook soms gebruik is het failure cv.  Iedereen maakt een cv om successen te delen en zichzelf te verkopen. En toch leren we minstens zoveel – of misschien zelfs meer – van onze mislukkingen. Als kandidaten dat begrijpen, vertellen ze er ook over.” 

We kennen allemaal de recruiters of hiring managers die graag heel creatieve vragen stellen. Wat denk je daarvan? 

Silvie: “Natuurlijk ken ik ze, die vragen! Wat zou jouw wasmachine over jou zeggen? Of: wat zou ik je doen als ik jou 500.000 tennisballen geef? Ik begrijp de achterliggende gedachte: je wilt competenties als flexibiliteit en creativiteit in beeld brengen. Toch is het mijn ervaring dat kandidaten zich eerder ongemakkelijk voelen bij zo’n vragen. Daarom is het niet echt mijn stijl.”  

Toch wil je ook de geijkte, sociaal wenselijke, antwoorden voorkomen. Hoe pak je dat aan? 

Silvie: “Heel simpel: door te luisterenEen goede recruiter is iemand die meer luistert dan praat. Dat is niet altijd makkelijk. Zeker in het begin van je carrière ben je vaak bezig met slimme vragen. Of je probeert krampachtig ongemakkelijke stiltes te vermijden.” 

“Veel praten is soms een verloren investering. Stel je een recruiter of hiring manager voor die een heel verhaal vertelt over de mogelijkheden om thuis te werken. Wat als die kandidaat om de hoek woont of veel liever naar kantoor komt? Dat ontdek je alleen door te luisteren naar de situatie en drive van een kandidaat. De kunst is om je informatie daar op aan te laten sluiten.” 

Een goede recruiter is iemand die meer luistert dan praat.

Silvie Roelans – Senior Talent Acquisition Specialist bij Thermo Fisher Scientific

Eén van de lastigste aspecten is kandidaten vertellen dat ze niet weerhouden zijn. Hoe pak jij dat aan? 

Silvie: “Dat blijft lastig, hoe vaak je het ook doet. Het is belangrijk om goede feedback te geven: waarom voldoet iemand niet? Ik probeer feedback te geven waar iemand mee aan de slag kan, voor kandidaten is dat erg waardevol. Bereid je daarom ook goed voor op zo’n telefoontje: schrijf je feedback uit, neem de tijd en praat op een toon waaruit blijkt dat je respect hebt voor de ander. Probeer je altijd te verplaatsen in de kandidaat.” 

Heb je nog een tip voor recruiters? 

Silvie: “Investeer in je management of expectations: luister, wees eerlijk en transparant. Maak nooit beloftes die je niet kunt waarmaken.“ 

Ook leren interviewen als een pro? Schrijf je nu in voor de training Interviewtechnieken en word net als Silvie Roelans een superhero in recruitment. 

Jij hebt het talent,
wij regelen de rest!

Bij The Recruiters Academy kan je terecht als starter, junior én doorwinterde professional voor opleidingen, coaching en ondersteuning in alle recruitment processen. Je vindt bij ons dus de beste opleidingen voor recruiters.

Ben je gestart in je eerste baan als recruiter of al een ervaren professional, iedereen kan op eigen tempo bijleren via een uitgebreid aanbod aan praktische en onmiddellijk toepasbare opleidingen.

Voor jezelf of voor je medewerker, The Recruiters Academy is de plek waar jij als HR professional kan blijven groeien en ontwikkelen.

Vergelijkbare berichten